Dodik na sastanak pozvao 28 zemalja, odazvalo se 11

preporučujemo

U administrativnom centru RS u Istočnom Sarajevu u toku je sastanak zvaničnika bh. entiteta RS sa ambasadorima pojedinih evropskih zemalja u BiH.

RTRS je objavio da se od 28 pozvanih predstavnika ambasadora zemalja, sastanku odazvalo njih 11. Iz Kabineta Dodika za RTRS su rekli da ovo nije sastanak sa ambasadorima Kvinte.

Predstavnici Velike Britanije potvrdili su da neće prisustvovati sastanku, a kako je riječ o evropskim zemljama jasno je da na sastanku nema ni predstavnika SAD.

– Ujedinjeno Kraljevstvo se redovno sastaje s nizom političkih aktera u Bosni i Hercegovini i ostajemo otvoreni za konstruktivnu saradnju. Nećemo prisustvovati sastanku u Istočnom Sarajevu, ali smo gospodinu Dodiku ponudili sastanak s nama i partnerskim ambasadama, u prikladnijem formatu – rečeno je Feni u Britanskoj ambasadi.

Također, danas je objavljena i zajednička izjava ambasadora Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira.

– Ambasadori Upravnog odbora PIC-a očekuju od svih čelnika da odbace retoriku koja vodi destabilizaciji i podjelama te da prekinu sve aktivnosti u tom pogledu, uključujući i prijetnje otcjepljenjem i osporavanje postojanja BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta. Ustrajni smo u podršci suverenitetu, teritorijalnom integritetu i ustavnom poretku BiH. Pokušaji da se poništi 26 godina teško stečenog napretka i mira suprotni su onome na šta su se svi politički lideri obavezali i kamo BiH treba ići.

Pročitajte:  Preko noći: Od omiljene srpske snahe do državnog neprijatelja broj jedan

Sastanku u I. Sarajevu priusutvuju predsjednica Željka Cvijanović, Milorad Dodik, Nedeljko Čubrilović, Radovan Višković, Zoran Tegeltija, Nikola Špirić, Dragan Čavić, Darko Banjac i Nenad Stevandić.

Pročitajte:  Preko noći: Od omiljene srpske snahe do državnog neprijatelja broj jedan

Najnovije

Gradonačelnica Karić traži da se 9. novembar obilježava kao dan sjećanja na žrtve ubijene na Kazanima

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić zatražila je od Gradskog vijeća da se na dnevni red današnje sjednice uvrsti i hitno...