- Advertisement -

Dodik nakon sastanka u Predsjedništvu: RS nema nijedan plan da se izvrši secesija, građani ne treba da se boje

Preporučujemo

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a nakon sastanka u Predsjedništvu BiH održao je press konferenciju na kojoj se obrušio na američku administraciju. 

On je rekao da je i administratori USAID-a Samanthi Power kazao da “njihovi službenici imaju skrivenu agendu da se ide ka centralizaciji BiH i da se ne poštuju sve strane”.

– Mi ostajemo posvećeni miru i nismo spremni i nećemo status RS stavljati u fokus da bi se ugrozio mir. Nastavit ćemo da poštujemo Ustav i da su reforme koje su provedene, provedene su pod nekim nasiljem. Moje primjedbe su se odnosile na činjenicu da visoki predstavnik nema prava da donosi zakone – kazao je. 

Dodik je posebno govorio o SAD optužujući ih za miješanje u unutrašnje stvari BiH.

– Ko je pozvao i dao pravo Americi da se bavi tim pitanjem u BiH. I to predstavlja ozbiljno miješanje u unutrašnje stvari BiH”, rekao je Dodik dodajući da se “rovari po Tužilaštvu BiH i da se traži nešto protiv njega. 

Pozdravio je izjavu komandanta NATO-a koji je rekao da nema potrebe za raspoređivanjem snaga NATO-a.

– Nije ugrožena bezbjednost građanima u BiH, građani ne treba da se boje. RS nema nijedan plan niti jedan pokret da se izvrši secesija. Ali mi se držimo Ustava BiH i hoćemo ono što pripada RS-u. Republici Srpskoj nije preostalo ništa drugo već da nastavimo prema zaključcima NSRS. Niko ne ugrožava teritorijalni intergitet BiH, nitko ne prijeti teritorijalnom integritetu – kazao je Dodik.

Predmet u Tužilaštvu BiH o “napadu na ustavni poredak” nazvao je glupošću. 

Na pitanje zašto tvrdi da se SDA miješa u unutrašnje stvari BiH, a to ne radi u slučaju Turske.

Pročitajte:  Dodik nakon neuspjelog plana: Džaferović će držati besjedu o lošoj RS, Predsjedništvo BiH je propalo

– SAD su uključeni u operativno upravljanje, njih nitko ovdje nije pozvao da se bori protiv korupcije. Erdogan je jedan veliki predsjednik Turske je velika država i Bošnjaci su veoma zagledani u ono što Turska radi. Amerika je ovdje vrlo uključena u pojedinačna rješenja i miješa se tamo gdje nije pozvana, Amerika se nije izjasnila da želi da sudjeluje u tom razgovoru, ona želi da eliminiše Milorada Dodika i njegovu stranku i pripremi opoziciju za pobjedu na izborima – kazao je Dodik.  

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Efendić: Članove Predsjedništva BiH ne biraju Hrvati, Bošnjaci ili Srbi, nego građani BiH

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić oglasio se na svom Facebook profilu povodom rasprava o izbornom sistemu u BiH...