Privrednici iz FBiH i entiteta RS: Zbog politike trpimo ogromne štete

Preporučujemo

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske pozivaju najviše predstavnika političkih partija i institucija na svim nivoima u Bosni i Hercegovini da učine najveće napore sa ciljem stabilizacije političkih prilika u zemlji.

Negativna politička retorika kojoj svjedočimo u posljednje vrijeme nanosi velike štete privredi i negativno utječe na životni standard građana. Nestabilna politička situacija u Bosni i Hercegovini ne samo da odbija novog investitora, nego uzrokuje povlačenje ili zaustavljanje započetih investicija. Značajan broj izvozno orijentiranih kompanija susreće se sa problemom potpunog otkazivanja postojećih ili nemogućnosti dobivanja novih narudžbi, a kao razlog strane partneri navode političku nestabilnost u Bosni i Hercegovini. Na ovaj način direktno su ugrožene privredne aktivnosti u zemlji, radna mjesta, ali i javni prihodi.

Zbog svega navedenog, a u interesu privrede i građana, Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske upućuju apel političkim predstavnicima da poduzmu konkretne korake u pravcu stabilizacije političke situacije. Politički predstavnici moraju imati na umu da svojim djelovanjem u pravcu stabilizacije političke situacije, rade u interesu građana i privrede.

U tom smislu, poslodavci smatraju da je potrebno što prije omogućiti neometano funkcioniranje institucija izvršne i zakonodavne vlasti, kako bi se omogućilo donošenje odluka i zakona neophodnih za jačanje stabilnosti i poboljšanje poslovnog ambijenta. Pored navedenog, pozivamo predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini da što prije započne aktivnosti na donošenju ključnih reformskih zakona s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta i jačanja ekonomije.

Najnovije

Knjiga “Lav bosanski” o Hasanu Čengiću predstavljena večeras u Sarajevu

Knjiga o Hasanu Čengiću "Lav bosanski", koju su priredile Fahira, Halisa, Emina i Sidika Čengić, predstavljena je večeras u...