Dodik nezadovoljan partnerima u vlasti: Murphy remeti dogovore iz Laktaša i Sarajeva

Preporučujemo

Nakon održane sjednice Predsjendištva SNSD-a, medijima se obratio predsjednik te stranke Milorad Dodik.

On se, između ostalog, osvrnuo na ono što je do sada uradila koalicija na državnom nivou koju čine stranke Trojke (SDP, NiP, NS), SNSD i HDZ.Ponovio je svoj raniji stav i rekao da BiH treba dobiti datum za otvaranje pregovora za članstvo u EU. Ukoliko do toga ne dođe, Dodik smatra da će otvaranje pregovora bez definisanog datuma predstavljati igru Evrope sa BiH.

- -

“Ukoliko ne bude određen datum za pregovore BiH sa EU, bit će to još jedna igra Evrope za njihove potrebe da bi se nekako ‘ispeglala’ iznenađujuća odluka za Ukrajinu”, rekao je Dodik.

Osvrnuo se i na današnje usvajanje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti u Domu naroda Parlamenta BiH.

“Mi smo ranije dali saglasnost u Predstavničkom domu. Nekorektno je od koalicionih partnera rekli su da će biti usvojeno u paketu sa Zakonom o sudovima i Izbornim zakonom. Postojala je opasnost da nas stave na sivu listu, banke bi mogle imati probleme i zbog toga smo glasali bez obzira što naši partneri nisu ispoštovali dogovor. Ne ovaj, nego i druge”, istakao je Dodik.

Rekao je da se američka administracija ne treba baviti evropskim putem BiH ni visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, kojeg je nazvao lažnim.

- -

“Stari manir Amerikanaca. Murphy je ambasador samo u FBiH i ima utjecaj samo na Trojku. On remeti dogovor iz Laktaša, kao i dogovor iz Sarajeva. Mi smo imali dogovor o zakonu o sudovima dok se on nije upetljao da govori”, rekao je.

Također je rekao da na nivou BiH ne postoji koalicija, već samo partneri u vlasti.

Optužio je ambasadora SAD-a u BiH Michaela Murphyja da razvaljuje unutrašnje dogovore unutar koalicije.

Istakao je da je usvajanje današnjeg zakona prošlo jer je riječ o zakonu koji je tehničke prirode. Naveo je da radne grupe ništa više nisu dogovorile i da je razvaljeno ono što je dogovoreno.

Najnovije

Na tržištu BiH: Toksini pronađeni u raženom brašnu porijeklom iz Litve

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obaviještena...