Dodik ohrabren sastankom u Mostaru: Borit ću se za naše pravo na historiju koju pišemo hiljadu godina

Preporučujemo

Predsjednik Republike Srpske i vladajuće stranke u tom entitetu SNSD-a Milorad Dodik prokomentarisao je još jednom jučerašnji sastanak državne koalicije u Mostaru, ističući dobru vjeru u domaći dogovor i kritikujući međunarodnu zajednicu zbog uplitanja u njihove dogovore.

Iako je rok za dogovor domaćih političara došao skoro do samog kraja, na sastanku nije došlo do značajnijeg pomaka koji se očekivao od političara. Bez obzira na to što međunarodna zajednica u BiH nije reagovala nakon sastanka u Mostaru, Dodiku je jasno da nisu zadovoljni izostankom rješenja, što je i pokazao u jutrošnjem tvitu.

- -

“Jedini koji jučerašnjim razgovorima u Mostaru mogu biti kompletno nezadovoljni su turista Schmidt i svjetski putnici koji BiH žele kolonijalni status, a njenim narodima status podanika”, rekao je Dodik.

Osvrnuo se na posljednji susret, tvrdeći da su imali dug i konstruktivan razgovor.”Kao učesnik sastanka ohrabren sam činjenicom da smo satima konstruktivno razgovarali i pomjerali stvari u dobrom pravcu. Oko nečega ćemo se dogovoriti brže, oko nekih stvari sporije, ali činjenica da naše radne grupe ulažu trud u rješenja, a mi u njihovu implementaciju govori da postoji volja, da vjerujemo u sopstvenu demokratiju, a ne u tuđu demonstraciju sile i nepoštovanja prema nama”, kazao je.

Poslao je poruku i Evropskoj uniji u kojoj je ukratko objasnio šta očekuje od njih.

“Od EU očekujem da vrednuje činjenicu da je evropski put naš zajednički cilj u vezi s kojim imamo saglasnost i na kojem zajedno radimo već godinu dana. EU ne može biti kompletna bez Republike Srpske i BiH u svom sastavu jer je ona nastala kao mirovni i demokratski projekat da se zaustave vjekovni konflikti u Evropi. I EU i BiH, procesima u kojima odlučuju njihovi lideri, opredjeljuju se jesu li instrument kratkoročnih geopolitičkih interesa u ovim komplikovanim vremenima ili služe ciljevima i narodima koji u njima žive”, rekao je.

- -

Na kraju je kazao kako “sigurno neće odustati od služenja interesima naroda koji ga je demokratski birao” te da će se boriti za, kako kaže, “svoje pravo na istoriju koju pišemo hiljadu godina”.

“Ukratko, BiH može funkcionisati samo kao mala EU ili ne može nikako. Puna razgovora i kompromisa koji nisu po volji svakome, ali ne smiju biti na štetu nikome”, poručio je.

Najnovije

Na tržištu BiH: Toksini pronađeni u raženom brašnu porijeklom iz Litve

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obaviještena...