Dodik paranoičan: Neko na mala vrata pokušava uvesti nove nadležnosti apelacionog suda BiH

Preporučujemo

Predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je da su svi politički predstavnici u BiH preuzeli obavezu da zajedno ispune ono što se traži na putu ka EU, a to, kako navodi, uključuje donošenje odluka koje su usaglašene i potvrđene od svih učesnika na način na koji su pristali i kroz tijela koja su formirana za to.

Dodik je na društvenoj mreži X napisao da svako odstupanje od toga je pokušaj rušenja dogovorenih rješenja.

- -

“BiH je od postanka zarobljena i potpuno nefunkcionalna. Predstavnici Bošnjaka su godinama radije razgovarali s predstavnicima međunarodne zajednice, očekujući da će oni donositi rješenja i raditi njihov posao, umjesto da razgovaraju sa nama. Republika Srpska je čvrsto opredijeljena za stvaranje ambijenta u kome je nedopustivo strano uplitanje, a dogovor osnova svega”, kazao je Dodik.

To, prema njegovim riječima, pokazuju i svi usvojeni zakoni, koji ne bi mogli zaživjeti bez odobrenja Republike Srpske.”Za nas je najvažnije da je RS u svojim okvirima zadržala potpunu samostalnost. Dogovorena rješenja su pokvarila planove arogantnim i lažljivim tipovima poput Schmidta i Murphyja i pokazala da se dogovor može postići. Zakon o sudu nije usaglašen i bit će usvojen tek kada se u njemu nađu rješenja s kojima je saglasna srpska strana. Neko pokušava da iskoristi evropsku priču i da na mala vrata uvede neke nove nadležnosti apelacionog suda. To se neće desiti”, navodi Dodik.

Na nivou BiH će se, kako je istakao Dodik, poštovati zakon i Sud BiH će primjenjivati samo one zakone koje je usvojila Parlamentarna skupština BiH u skladu s Ustavom BiH.

“Došlo je vrijeme da postanemo dio EU i to će biti potvrda samostalnosti i suverenosti BiH sa svim evropskim tekovinama koje znače da nijedan pojedinac, lažan ili pravi, bilo čiji predstavnik, ne može biti iznad parlamenta i donositi odluke umjesto izabranih predstavnika naroda u BiH”, zaključio je Dodik.

Najnovije

Efendić oštro poručio: Okerić koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama...