WTO očekuje skroman oporavak trgovine na početku 2024.

Preporučujemo

Svjetska robna razmjena trebala bi skromno porasti u prvim mjesecima 2024. godine, procjenjuje Svjetska trgovinska organizacija (WTO), upozorivši ipak da bi slabašan oporavak mogli ugroziti regionalni sukobi i geopolitičke napetosti.

Barometar robne trgovine iznosio je u decembru 100,6 bodova i bio je gotovo nepromijenjen u odnosu na nivo na kraju septembra, utvrdio je WTO.

- -

Vrijednosti više od 100 bodova označavaju blago ubrzanje trgovine u odnosu na trend u prethodnom razdoblju. WTO je barometar zamislio kao pokazatelj koji bi trebao detektovati mogući zaokret.

Istraživanje pokazuje slabašan rast trgovine na kraju 2023., konstatuje WTO, nakon 0,4-postotnog pada u trećem tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca. Na godišnjem nivou trgovina se u razdoblju od jula do septembra smanjila za 2,5 posto, odražavajući visoku poredbenu osnovicu u 2022.

WTO je već najavio da će sniziti procjenu o 0,8-postotnom rastu robne razmjene u 2023. U ovoj godini trebala bi se oporaviti, ali uz visok nivo neizvjesnosti.

Vrijednost indeksa u decembru navodi na pretpostavku da bi “robna trgovina trebala početi pokazivati skromne naznake rasta u prvom dijelu 2024.”, ističu, iako bi slabašan oporavak mogli ugroziti regionalni sukobi i geopolitičke napetosti.

- -

Indeksi izvoznih narudžbi i zračnog prijevoza tereta pokazuju blago ubrzanje na kraju 2023., a oni koji mjere kontejnerski prijevoz i trgovinu sirovinama usporavanje, objašnjava WTO.

Proizvodnja i prodaja automobila tek su neznatno usporile dok je trgovina elektroničkim komponentama naglo posustala, pokazalo je istraživanje, objavljeno na kraju prošle sedmice.

Najnovije

Izvori tvrde da je Netanyahu odustao od kontranapada na Iran nakon razgovora s Bidenom

Američki predsjednik Joe Biden je navodno odvratio premijera Izraela Benjamina Netanyahua od uzvraćanja napada Iranu, koji je sinoć pokrenuo...