Dodik reagovao na saopćenje Ambasade SAD-a i prozvao Murphyja: Onaj ko vam piše izjave opisao je vas

Preporučujemo

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik reagovao je na saopćenje Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH u kojem je njegova retorika opisana kao opasna za sve stanovnike Bosne i Hercegovine.

U komentaru na izjavu, Dodik se posebno osvrnuo na ambasadora Michaela Murphyja.

- -

“Gospodine Murphy, onaj ko vam je pisao izjavu, očigledno je opisao vas, a vi ste u taj opis ubacili moje ime. Vaši postupci i retorika su opasni po BiH”, rekao je Dodik.

Naglasio je kako je djelovanje Murphyja neprijateljsko prema svim građanima BiH.

“Vi urušavate suverenitet BiH jer joj namećete tutora i pretvarate je u protektorat. Vi rušite Ustav BiH podržavajući suspendovanje parlamenta kao vrhovne i jedine zakonodavne vlasti. Vi BiH činite sve ono loše za šta optužujete druge”, zaključio je Dodik.

Podsjetimo, Američka ambasada u BiH reagovalo je povodom izjava Milorada Dodika te su još jednom ponovili kako su njegove prijetnje opasne.

- -

Također, naglašeno je kako je Dodikovo destabilizirajuće djelovanje takvo da će imati posljedice ne samo za njega već i za sve građane BiH.

“Njegova retorika i postupci dovode u opasnost evropsku perspektivu BiH, njenu demokratiju i ekonomiju. Ustav BiH je kristalno jasan – entitet nema ustavna ovlaštenja da se otcijepi od BiH. Sjedinjene Američke Države su bile jednako jasne da je BiH suverena, jedinstvena država, a mi ostajemo privrženi njenom teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru”, naveli su.

Najnovije

Muslimani večeras dočekuju Lejletu-l-berat, noć u kojoj se ispisuje sudbina

Pripadnici islamske vjeroispovijesti večeras dočekuju Lejletu-l-berat, noć u kojoj se, prema vjerovanju muslimana, ispisuje sudbina.Po takvimu Rijaseta Islamske zajednice...