Doktori medicine i stomatologije TK-a potpisali kolektivni ugovor

Preporučujemo

Doktori medicine i stomatologije u Tuzlanskom kantonu danas su sa članovima Vlade ovog kantona potpisali kolektivni ugovor koji reguliše njihov radno-pravni status.

Pregovaranja vezano za kolektivni ugovor na kojem su insistirali članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK trajali su od novembra prošle godine. Međutim, dokument do danas nije bio potpisan zbog nepostojanja reprezentativnosti ovog sindikata u TK.

- -

S obzirom da su od Vlade TK zahtjevali da ih se prizna kao socijalne partnere, članovi sindikata prije više od 20 dana su stupili u generalni štrajk, a nakon toga počeli potpisivati i otkaze na ugovore o radu.

Kako bi se spriječio kolaps zdravstvenog sistema u TK, u petak je sazvana hitna sjednica Skupštine TK na kojoj je dogovoreno da ovaj sindikat trenutno crpi reprezentativnost od Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, čiji je zamjenik predsjednika Admir Suljić skupa s ministrom zdravstva TK Bahrudinom Hadžiefendićem danas potpisao kolektivni ugovor.

Članovi Sindikata doktora medicine i stomatologije, zbog postignutog dogovora u petak, jučer su se vratili na svoja radna mjesta.

Prekinuli su generalni štrajk, ali i povukli ranije podnesene otkaze ugovora o radu.

Najnovije

Stoltenberg: NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji vojne pomoći Kijevu

NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji opskrbe Ukrajine oružjem, saopćio je danas Savez, preuzimajući dužnost od SAD-a u...