- Advertisement -

Dom naroda Parlamenta BiH odbio naložiti Vijeću ministara da obezbijedi novac za izbore, protiv SNSD i HDZ

Preporučujemo

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici nije prihvatio prijedlog Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda da se osiguraju novčana sredstva za predstojeće Opće izbore. Prijedlog je podržalo šest delegata, jedan delegat bio je suzdržan, protiv je bilo osam delegata, i to po četiri iz FBiH i iz RS-a.Protiv bili delegati iz HDZ-a i SNSD-a.
 
Klub Bošnjaka prošle sedmice predložio je da Dom naroda donese zaključak kojim se nalaže ministru finansija Vjekoslavu Bevandi (HDZ) i Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, da u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, na prijedlog Centralne izborne komisije, donesu Odluku o odobravanju i raspodjeli sredstava.
 
Zatraženo je da se iz akumuliranih sredstava odobri 12,5 miliona KM. U zahtjevu je napomenuto da je Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine propisano da sredstva moraju biti osigurana u roku od 15 dana od raspisivanja izbora, tj. najkasnije do 19. maja.
 
Sjednica je bila dosta burna.  Bakir Izetbegović, drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda i lider SDA, istakao je na sjednici da, između ostalog, Dejtonski mirovni sporazum kaže da je obaveza Parlamentarne skupštine BiH da svake godine usvoji budžet, a da Evrospka konvencija o ljudskim pravima i slobodama ističe da je svaka zemlja dužna svake četiri godine organizovati izbore.
 
Podsjetio je da se do 31. decembra tekuće godine usvaja budžet za narednu godinu, a da je Globalni fiskalni okvir usvojen tek 30. marta ove godine.
 
Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda i lider HDZ-a BiH kazao je da “ako neko pravi opstrukcije to je SDA”.
 
Čović je govorio i o “neleganom” CIK-u, da SDA kontrolira pravosuđe, krivcima za budžet.
 
Ministar Bevanda je demantirao navode da je neupućivanjem budžeta u parlamentarnu proceduru blokirao provođenje izbora. No, poznato je da HDZ zadnjih mjeseci blokiranjem usvajanja budžeta zapravo blokira provođenje izbora, a sve zbog toga što još nije postignut dogovor o izmjenama Izbornog zakona. 
 
Da bi se izbori proveli potrebno je da se usvoji budžet, tj. potrebno je osigurati novac. 

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Zatražena još dva mjeseca pritvora za Dragana Šojića

Tužilaštvo BiH predložilo je Sudu da se produži pritvor još za dva mjeseca Draganu Šojiću, nedavno uhapšenom direktoru Službe...