- Advertisement -

Dom zdravlja Doboj ostaje bez higijeničarske službe, sve radnice otpuštene

Preporučujemo

Spremačice u Higijeničarskoj službi Doma zdravlja Doboj, proglašene su tehnološkim viškom i ostat će bez posla. Podnijele su tužbu protiv te zdravstvene ustanove. O razlozima za taj potez u “Novom danu” govorile su Mara Filipović i Živana Jović.

Filipović je pojasnila da im je informacija o otkazu saopćena pred kraj septembra prošle godine kada je na funkciju došao novi direktor.

-Rekao nam je da idemo kući. Poslije nas je pozvao i predložio nam da idemo u firmu Direkciju za izgradnju i razvoj Grada Doboja (DIRG) ili da ćemo biti proglašene kao tehnološki višak. Mi smo to odbile jer se niko iz te dotične firme nije oglasio i nismo imale nikakve informacije. Ali direktor nam je rekao da ćemo se tamo voditi kao zaposlene, ali da ostanemo raditi u Domu zdravlja. Nije mi jasno da li bilo koji direktor može prebaciti radnika na drugo radno mjesto bez njegove volje. Gospodin Nebojša Vukanović nam je izašao u susret i pružio podršku i tek tada smo imali sastanak i gospodin iz DIRG-a je došao i veoma malo nam informacija dao, a mi znamo da u toj firmi nemaju ni vlastitu spremačicu, a ne servis spremačicu-, rekla je Filipović.

-Nijedna spremačica u Domu zdravlja Doboj ne ostaje. Od tih nas 22, tri su spremačice otišle u penziju, četiri su potpisale za DIRG, nas 10 je tužilo da se vratimo na svoje radno mjesto. Ove tri spremačice koje nisu tužile su radile po četiri sata u područnim ambulantama i imaju malo staža tako da su rekle da neće ulaziti u taj spor. Bili smo razočarni i iznenađeni tom odlukom novog direktora-, pojasnila je.

Jović je pojasnila da je direktor DIRG-a dolazio te da je u razgovoru s radnicama rekao da plate nisu redovne i da je zadnja bila u augustu, a doprinosi nisu uplaćeni.

-Ja želim da radim i prihvatila bih to, ali kako ću kada nemam topli obrok, plaćen prijevoz, a ni plate. Moj minimalac je i u Domu zdravlja Doboj bio 540 KM tako da sam jedva i ovako preživljavala, a ne bez plata. Dobili smo otpremnine-, naglasila je Jović.

Naglasile su da im nije jasno kako jedna zdravstvena ustanova neće imati higijeničarsku službu.

-To je jedini Dom zdravlja na svijetu da nema vlastitu higijeničarku i da će dovoditi nekoga sa strane da to radi. Jer medicinski otpad se mora čistiti. Nije mi to jasno-, poručila je Filipović.

Iz Doma zdravlja Doboj, koji će postati jedina javna ustanova koja nema higijeničarsku službu, odgovorili su za N1N1 da do okončanja sudskog spora ne mogu davati izjave o ovom slučaju.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Vučić: Najžešći pritisci po pitanju Kosova, imamo velike probleme

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se nalazimo u specifičnoj situaciji po pitanju svih dešavanja na i...