Komšić zatražio Mišljenje Venecijanske komisije o načinu izbora sudija u Ustavnom sudu BiH

Preporučujemo

U tadašnjem svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić je 15. marta ove godine uputio zahtjev za mišljenje Venecijanskoj komisiji o načinu izbora sudija u Ustavnom sud BiH, te poređenja sa praksom u zemljama Vijeća Evrope.

Povod za traženje takvog mišljenja ogleda se u činjenici da odredbe Ustava BiH kojima je uređen način izbora sudija u Ustavni sud BiH, nisu dovoljno precizne i otvaraju mogućnost da se nekompetentne osobe bez ikakvog pravosudnog iskustva imenuju u najvišu sudsku instituciju u Bosni i Hercegovini – saopćeno je iz Komšićevog kabineta.

- -

U saopćenju se navodi da se, osim toga, stvara pogrešna praksa da se u Ustavni sud BiH imenuju sudije u okviri nekih etničkih kvota iako to nije propisano ustavom. Iz tih razloga, u kojima je vidljivo da se u oba slučaja značajno podriva kvalitet samog Ustavnog suda BiH, Komšić je uputio zahtjev za mišljenje Venecijaskoj komisiji, tražeći da se sadašnji sistem imenovanja sudija u Ustavni sud BiH uskladi sa evropskom praksom.

– Zbog toga, pozivamo sve političke i druge aktere u Bosni i Hercegovini da se suzdrže od bilo kakvih imenovanja u Ustavni sud BiH, sve dok Venecijanska komisija kao najznačajniji pravni autoritet u Evropi na dostavi svoje mišljenje, što je planirano u junu 2024. godine, nakon održavanja Plenarnog zasjedanja Venecijanske komisije – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da ovo ima poseban značaj, jer neuvažavanje mišljenja Venecijanske komisije i neprihvaćanje evropskih standarda, može ugroziti evropski put Bosne i Hercegovine.

Najnovije

Opozicija udarila na bolnu tačku

U političkom teatru Sarajeva, poslednja epizoda u kojoj Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova i lider stranke Narod i pravda,...