- Advertisement -

Dr.sc. Išerić: Kako razbiti HDZ-ovu blokadu?

Preporučujemo

Pravni stručnjak dr.sc. Enver Išerić pozvao je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBIH) da konačno preuzme odgovornost za stanje u državi. Upozorio je na kršenje Ustava, Dejtona, Izbornog zakona, a kao glavne krivce za to optužio je HDZ I SNSD.

Ako je neko imao bilo kakvu dilemu o kršenju Dejtonskog mirovnog sporazuma od strane Dragana Čovića ona je otklonjena nakon što su članovi Vijeća ministara iz reda hrvatskog naroda, odnosno HDZ-a, blokirali donošenje odluke o izdvajanju sredstava za održavanje općih izbora, koje je raspisala Centralna izborna komisija. Da podsjetimo, radi se o obavezi koja proizilazi iz Aneksa 3 Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni Hercegovini (Sporazum o izborima) kojim su se strane obavezale da će, između ostalog, „kako bi osigurale da volja naroda bude temelj autoriteta vlasti, države sudionice će održavati slobodne izbore u razumnim razmacima, kako je utvrđeno zakonom„. Takve obaveze BiH nalaze se i u Ustavu BiH i u Izbornom zakonu, kojim su detaljno uređena pitanja izbora i trajanja mandata članovima institucija Bosne i Hercegovine, ali i drugih nivoa vlasti – ističe Išerić.

Osim kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, članovi Vijeća ministara iz reda hrvatskog naroda prekršili su i Ustav BiH i Izborni zakon, podcrtava Išerić.

Ova blokada donošenja obavezujućih odluka iz Ustava od strane Vijeća ministara, a koje proizilaze iz samog Dejtonskog mirovnog sporazuma i blokada rada institucija BiH od strane SNSD-a, jasno nam daju smjernice kako i na koji način treba revidirati Ustav BiH e u dijelovima kojim se propisuje način odlučivanja u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine, Predsjedništvu i Vijeću ministara BiH – navodi Išerić

Vrlo jasno i precizno poručuje: “potrebno je isključiti entitetsko glasanje u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine i konsenzus u odlučivanju u Predsjedništvu BiH i Vijeću ministara, odnosno osiguranje glasa najmanje jednog člana Vijeća ministara iz svakog konstitutivnog naroda za donošenje odluke u Vijeću ministara.

Pročitajte:  Išerić poručio Dodiku u vezi 'mirnog razlaza': Spakiraj kofere i pređi rijeku Drinu

Vijeće ministara, mora biti vrlo operativan i efikasan organ u donošenju odluka i ne smije se dozvoliti da članovi vijeća ministara iz bilo kojeg konstitutivnog naroda ili bilo koje političke stranke blokira njegov rad. Za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa postoji Dom naroda, čije nadležnosti također treba, pokazalo se u njegovom dosadašnjem radu, ograničiti samo na određeni krug pitanja, karakterističnih i važnih za konstitutivne narode, ali i za ostale građane. Bez toga mi nećemo imati efikasne državne institucije.Kako Visoki predstavnik u svom posljednjem izvještaju o stanju u Bosni Hercegovini, koji je prezentirao Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, nije imenovao osobe za kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, na osnovu čega bi Centralna izborna komisija mogla zabraniti njihovo kandidovanje na predstojećim izborima potrebno je da to uradi Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH – ističe Išerić.

Zbog čega baš Predstavnički dom?

– Zbog toga što članove Predstavničkog doma biraju građani BiH, na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma, na osnovu Ustava i Izbornog zakona, što jer to tijelo čiji autoritet proizilazi iz volje naroda i za razliku od članova Doma naroda, biraju se na direktnim, slobodnim i demokratskim izborima i što predstavlja najviše tijelo sa ovlaštenjima donošenja Ustava i zakona. Vrlo jasna identifikacija osoba koje krše Dejtonski mirovni sporazum dovela bi do zabrane njihovog kandidovanja na izborima, i tako bi se polahko politički prostor čistio od njegovih trovača. Ne smijemo se mi (građani Bosne i Hercegovine) oslanjati samo na odluke Visokog predstavnika, a za naše institucije tvrditi „nemaju te nadležnosti“, nije to propisano“ itd. Pravna je praksa da sve što nije izričito propisano određenim aktom, a pojavi se kao pitanje pred određenim tijelom, to tijelo treba da riješi svojom odlukom – pojasnio je.

Pročitajte:  Išerić poručio Dodiku u vezi 'mirnog razlaza': Spakiraj kofere i pređi rijeku Drinu

Na postavljena dva pitanja i odgovore koje je dao jasno je ukazao zašto baš Predstavnički dom snosi odgovornost za stanje u državi.

Ko odobrava, odnosno potvrđuje Odluku o imenovanju Predsjedavajućeg i članove vijeća ministara? Odgovor: Predstavnički Dom Parlamentarne skupštine.Ko može izglasati nepovjerenje Vijeću Ministara ? Odgovor Parlamentarna skupština BiH.Znači, snaga, autoritet i legitimitet Vijeća ministara prizilazi iz Predstavničkog doma isto kao što snaga, autoritet i legitimitet Predstavničkog doma proizilazi iz volje građana. Ukoliko članovi Predstavničkog doma ne izvršavaju poslove koje su im građani povjerili oni imaju pravo smijeniti ih na redovnim ili vanrednim izborima. Ali ako Vijeće ministara ne izvršava svoje ustavne i zakonske obaveze, koje joj je povjerila Parlamentarna skupština, ona ima pravo izglasati joj nepovjerenje, odnosno smijeniti ih sa tih položaja. Ukoliko Vijeće ministara svojim radom ili neradom ugrožava prava građana (u konkretnom slučaju izborna prava) Predstavnički dom je dužan reagirati i ta prava građanima, koje predstavlja, osigurati. A da bi osigurao ta prava potrebno je da, umjesto Vijeća ministara koje je blokirao Dragan Čović, donese odluku o izdvajanju sredstava za održavanje izbora – ukazao je dr.sc. Išerić.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Bečarević: BH-Gas se briše, a županije osnivaju novo preduzeće za projekat Južna interkonekcija

Stručnjak za gas i dobar poznavalac prilika na gasnom tržištu Almir Bečarević danas je upozorio javnost da se preduzeće...