Državna strategija ključ za razvoj energetskog sektora, BiH mora uložiti 3 milijarde eura da dođe na nivo EU

Preporučujemo

Zadnjeg dana 4. Energetskog samita u Neumu prezentirane su ključne poruke, a zajednička ocjena ambasadora je da je neusvajanje državne energetske strategije prepreka za razvoj cijele zemlje.

Energetski sektor je, kako su naveli, ključan za ekonomski i društveni razvoj bilo koje zemlje.

Politički okvir

Christiane Hohmann, ambasadorica Njemačke u BiH, rekla je da su na samitu i ove godine bila aktuelne teme, poput energetske sigurnosti, energetske efikasnosti i obnovljivi izvori energije.

“Zato se sastajemo jednom godišnje da vidimo dokle smo došli sa razvojem ovog sektora. Iako razmatramo i tehničke projekte, važno je razmotriti i politički okvir za sve ove djelatnosti, naglasak je na usvajanju državne neergetske strategije koja će pomoći svim projektima, ali i približavanju zemlje Evropskoj uniji. Zadovoljna sam saradnjom GIZ-a i USAID-a, ali dosta posla je još pred nama”, rekla je Hohmann.

Paul Horowitz, zamjenik šefa misije Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, istakao je kako nada da će poruke koje su se čule na Samitu naći u predizbornim platformama stranaka prije izbora, ali i u njihovoj sprovedbi nakon izbora.

“Energetski sektor predstavlja stub razvoja privrede svake zemlje. U BiH je energetski sektor jedan od najvećih izvoznika, u tome leži potencijal. Pred nama su brojne aktivnosti. Uz prave političke odluke ovi prijedlozi mogu donijeti veliki rast sektora”,rekao je Horowitz.

Edward Ferguson, ambasador Velike Britanije u BiH naglasio je kako je energetski sektor ključni sektor za ekonomski i društveni razvoj bilo koje zemlje, ali da bi se dobro iskoristio, zahtijeva dobro osmišljen okvir.

“BiH ima komparativnu prednost kao neto izvoznik električne energije, no prema procjenama Svjetske banke, BiH će u narednih 20 godina morati uložiti tri milijarde eura da bi svoj sektor dovela na nivo EU. Dobre vijesti su da je od prošle godine britanska vlada radila sa entitetskim vladama u BiH i napravljene su nove energetske strategije. Loše vijesti su da je taj cijeli proces trajao duže negošto smo očekivali, kao i to da BiH još nema državnu energetsku strategiju. Ključna poruka je da ima još dosta posla da se uradi i da se što prije donese državna strategija”, rekao je Ferguson.

Usvojiti strateške dokumente

Jan Snaidauf, šef političkog i ekonomskog odjela delegacije Evropske unije, kazao je da je energetska održivost jedna je od ključnih prioriteta Evropske unije i fokus je na energetskoj efikasnosti i korištenju obnovljivih izvora energije, što su teme o kojima se raspravljalo naEnergetskom samitu.

“Energetski sektor BiH treba ići u skladu sa ovom politikom, i potrebno je da se usvoje neophodni strateški dokumenti koji bi omogućili EU da izdvoji finansijska sredstva kako bi se pomoglo ne samo ovom sektoru, već i svim ljudima u BiH. BiH je i član Energetske zajednice i već godinama je u ozbiljnom prekršaju obaveza koje je preuzela pristupanjem ovoj zajednici. Potrebne su izmjene zakonodavstva kako bi BiH ispunila sve obaveze koje je preuzela. U energetskom sektoru postoji potreba za reformama koje nisu pretjerano zahtjevne ali im je potrebna politička podrška i stalna opredijeljenost u tom smjeru”, rekao je Snaidauf.

M. I.

Najnovije

Lana Pudar prošla u polufinale Evropskog prvenstva na 100 metara delfin

Sjajna Lana Pudar je prošla u polufinale Evropskog prvenstva u malim bazenima u utrci na 100 metara delfin.Lana je...