Dvojica graničnih policajaca optužena zbog uzimanja mita u vrijednosti od 20 eura

Preporučujemo

Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu protiv Nijaza Halilovića i Đorđa Mijovića zbog sumnje da su počinili krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi.

Optuženi Nijaz Halilović i Đorđe Mijović se terete da su 26. augusta 2021. godine na Međunarodnom graničnom prelazu Hum, općina Foča, u svojstvu službenih lica u institucijama Bosne i Hercegovine, kao policijski službenici Granične policije BiH, izvršili krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi.

- -

Naime, kako se navodi u zvaničnom saopćenju Suda BiH, Nijaz Halilović se tereti da je, kao vođa tima na graničnom prelazu, i Đorđe Mijović, raspoređen na poslovima policajca za graničnu kontrolu, s pravima i obavezama koje proizlaze iz ovlaštenja propisanih Zakonom o Graničnoj policiji BiH, i to Đorđe Mijović, prilikom vršenja granične kontrole putnika na ulazu u Bosnu i Hercegovinu iz pravca Republike Crne Gore, nakon što je utvrdio da putnik E. X. ne posjeduje niti jedan dokaz za negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa na virus SARS-CoV-2, potvrdu o vakcinaciji ili potvrdu izdatu od ljekara da je lice preboljelo bolest koronavirus, navedenom putniku je dozvolio izlazak iz autobusa i ulazak u službene prostorije Granične policije BiH na MGP Hum, u kojima se nalazio Nijaz Halilović.

Dalje se navodi da je tom prilikom Đorđe Mijović usmeno informirao Nijaza Halilovića o trenutnom statusu putnika E. X., nakon čega su oba policijska službenika GPBiH, koristeći se prethodnim saznanjem da putnik ne ispunjava propisane dodatne uvjete za ulazak stranaca u BiH, a u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, od putnika E. X. zahtijevali i primili dar u vidu novca u iznosu od 20 eura (približno 40 KM) da ne izvrše radnju koju su bili obavezni izvršiti te na taj način licu E. X. omogućili ulazak u BiH, odnosno nisu postupili shodno odredbama Zakona o strancima BiH.

Najnovije

BHRT zaprijetio RTV FBiH: Hoće li 7. marta isključiti sve usluge i ugasiti program FTV-a

Menadžment BHRT-a danas je poslao opomenu da će 7. marta isključiti sve usluge i ugasiti program FTV-a, rekao je...