Džaferović: Ako Čović želi biti nosilac evropskih vrijednosti, onda mora poštovati odluke EU

Preporučujemo

Na Forumu “Zapadni Balkan – put naprijed”, koji se danas održava u Sarajevu, govorio je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Džaferović je kazao da je došao dati podršku jednom ovakvom skupu i njegovim zaključcima koji će sasvim sigurno biti u interesu BiH i ostalih država Zapadnog Balkana.

“Ja mislim da je samo put naprijed ispravan put, a onim snagama koje se zalažu za put nazad treba kazati jednom zauvijek da nikada neće uspjeti. Put naprijed znači integraciju svih zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, kao dobru saradnju svih zemalja, bilateralnu i multilateralnu. Drugog puta nema”, izjavio je Džaferović.

Otvorena pitanja treba rješavati dijalogom, smatra Džaferović, uz striktnu primjenu međunarodnog prava.

“Počevši od postignutih sporazuma, presuda Međunarodnog suda za ljudska prava do Haškog tribulana. To je put naprijed, a to je put prosperiteta ovog dijela Evrope, time i Evrope”, izjavio je Džaferović.

Evropska unija je ostala dosljedna, kaže Džaferović u komentaru posljednjih odluka Evropskog parlamenta.

“I ova rezulucija Evropskog parlamenta, u kojoj nisu sadržani neki retrogradni prijedlozi hrvatske delegacije, je na tragu 14 prioriteta. Može pričati ko šta hoće u BiH, pa i gospodin Čović, ali ako hoće biti istinski nosilac evropskih vrijednosti, onda prvo što mora da poštuje su odluke Evropskog suda za ljudska prava, preporuke i mišljenja Evropske komisije, onda i ovu rezolociju Evropskog parlamenta”, kazao je on.

Najnovije

Salkić: Ništa od nezavisnog RS-a, on će biti sve više ovisan od BiH jer je pred kolapsom

U samom jednom danu iz Banje Luke poslane su opasne poruke za opstanak Bosne i Hercegovine. Prvo je predsjednik Narodne...