Podizanju zastave priustvovao je i Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Džaferović je građanima BiH čestitao Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

– Podsjetio bih na značaj današnjeg dana, to je najznačajniji datum u historiji BiH, tada je obnovljena državnost Bosne i Hercegovine i tada je promoviran princip ravnopravnosti svih naroda i građana na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine bez obzira gdje ko živio i cijela BiH je država svih nas koji živimo u njoj.

To su poruke koje su aktuelne i danas za koje se borimo i danas, i protiv kojih rade i ove snage i danas, koje ja nazivam retrogradne.

Nisu uspjele nikada u historiji, neće uspjeti ni sada. Nisu uspjele onda kada je BiH bilo teže i mnogo gore i kada je bila mnogo slabija. Nisu uspjeli ni 1992. godine, vršili su agresiju na Bosnu i Hercegovinu, BiH se odbranila.

Prevazići ćemo mi i ovu krizu koju trenutno živimo, krizu blokade institucija, prijetnje institucijama BiH, prijetnje secesijom, zahtjeva za dodatnim etničkim podjelama, sve ćemo mi to da preživimo. BiH je jača od svega toga.

Moja poruka je da je Bosna i Hercegovina jača od svih onih koji na nju atakuju, neka to konačno shvate neka jedanput iza tih svojih politika podvuku crtu, neka odu definitivno sa historijske scene i neka puste Bosnu i Hercegovinu sa svim njenim ljudima, da se razvija, da jača, u interesu svih ljudi koji žive u ovoj zemlji – zaključio je Džaferović za Hayat.

Pročitajte:  Field prenio čestitku kraljice Elizabete za Dan državnosti BiH