- Advertisement -

Džindić: Svim rudarima povećanje plata za 230 KM

Preporučujemo

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić potvrdio je danas za Fenu da je sa Sindikatom radnika rudnika FBIH postignut dogovor o produženju kolektivnog ugovora.

 

Dodao je da će ugovor biti produžen već u ponedjeljak i da će svim radnicima u rudnicima biti linearno povećane plate za 230 KM neto.

 

Ovo je prvi put da se svima linearno povećava plata a ne procentualno u odnosu na satnicu, tako da se neće desiti da oni koji već imaju velike plate dobiju velika povećanja a oni koji primaju male plate da dobiju mala – rekao je Džindić.

 

Dodao je da to novina koju su predložili on i premijer Fadil Novalić na nekom od posljednjih sastanaka.

 

Također, dogovoreno je da ćemo iskoristiti vrijeme do nove godine da u okviru socijalnog dijaloga između reprezentativnih sindikata, Elektroprivrede BiH i RMU Banovići budu nastavljeni pregovori o novom kolektivnom ugovoru koji bi trebao imati moderniju formu – kazao je Džindić.

 

Istakao je da je dobro da je sindikat shvatio da restruktuiranje rudnika nema alternativu i da taj proces mora biti završen.

 

Džindić je naglasio da je zajednički konstatovano da je u proteklih 12 mjeseci veliki broj radnika napustio rudnike, te da će morati biti zaposleni dodatni radnici na najtežim poslovima.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Bečarević: BH-Gas se briše, a županije osnivaju novo preduzeće za projekat Južna interkonekcija

Stručnjak za gas i dobar poznavalac prilika na gasnom tržištu Almir Bečarević danas je upozorio javnost da se preduzeće...