Efendić: Godina dana vlasti – mandat koji su pojeli skakavci

Preporučujemo

O procesima u državi i Federaciji, ali i planovima za lokalne izbore, u Rezimeu govori Semir Efendić, predsjednik Stranke za BiH i načelnik sarajevske općine Novi Grad.

Na početku razgovora osvrnuo se na izvještaj koji će Christian Schmidt prezentirati u Vijeću sigurnosti UN-a, kazavši da ‘to što visoki predstavnik naglašava dramatičnost ovog trenutka nije ništa posebno, ali je pitanje zašto on ništa ne čini da to spriječi’.

- -

„Možda dramatičnija retorika visokog predstavnika nego u ranijim izvještajima. Postavlja se pitanje šta je svrha takvih izvještaja. Prvi visoki predstavnik je zadužen da spriječi to o čemu govori. 13-14 godina uvijek imamo istu priču, imamo opstrukcije iz RS-a, smanjena efikasnost na svim nivoima vlasti, ona je naravno smanjena zato što su mehanizmi u našem Ustavu napravljeni tako da država ne može da ispunjava svoje obaveze, na kraju krajeva ni visoki predstavnik nije uradio ono što je do njega. Ranije su visoki predstavnici smjenjivali političare, to se nije desilo odavno, i posljedica toga je ovo stanje koje imamo“.

O najavama Milorada Dodika da ukoliko se usvoji Rezolucija o genocidu u Srebrenici, u BiH ništa više neće biti isto, kaže:

„Mislim da će sve biti isto, a to što Dodik govori je samo dio kampanje koja se vodi protiv usvajanja Rezolucije, a koju zajednički vode Aleksandar Vučić i Dodik, pokušavajući zaplašiti međunarodnu zajednicu i brojne države tako što će ih uvjeriti – ako se usvoji Rezolucija, nešto će se promijeniti. Neće to promijeniti niti naš Ustav, niti zakonodavstvo, niti odnos političkih snaga u BiH. Ona će više promijeniti na međunarodnom planu – da se 11. juli prihvati kao datum obilježavanja genocida širom svijeta. Ova silna kampanja protiv Rezolucije pokazuje dvije stvari: necivilizacijski odnos Srbije i Republike Srpske, a dokazuje da su one, kako onda i danas, odgovorne za genocid. Činjenica da oni nisu spremni prihvatiti presude sudova pokazuje veliku razliku između njih i onih koji su napravili današnju Evropu. Evropske vrijednosti su priznanje genocida i izvinjenje, a ovo što mi imamo danas to su genocidne vrijednosti koje pokušava da baštini i RS“, naveo je on.

O secesionističkim potezima iz RS-a, naglašava da se ‘sve se ovo dešava zato što bh. institucije ne rade svoj posao’.

- -

„Zato smo pozvali Oružane snage da budu spremne na bilo koji potez Dodika koji bi vodio nestanku BiH. One djeluju zadnje. Prije njih bi trebalo da djeluje pravosuđe i policijske agencije. I ovdje dolazimo do jednog problema, svega onog što se izdešavalo u posljednjih 14 godina, to je period koji se i poklapa sa odsustvom SBiH iz državnih i federalnih struktura vlasti. To je vrijeme u kojem su znatno oslabljene sve institucije. One su preuzete od strane politika – uglavnom onih koje vode HDZ i SNSD. Imamo samo jedan sudski postupak i to prema zakonu koji je donio visoki predstavnik.  Policijske agencije na nivou BiH su prepuštene da njima upravlja kadar SNSD-a“, objašnjava Efendić.

Dalje navodi da se teško može očekivati da takve institucije urade svoj posao i smire stanje u zemlji.

„A ne da mi čekamo šta će učiniti međunarodna zajednica. Na nama je veliki zadatak u budućem periodu – prvo da shvatimo da ovi koji danas obnašaju vlast, to nisu u stanju uraditi, da dođemo do onih političkih snaga koje će vratiti snagu institucijama države BiH. Institucije ne rade svoj posao, one odgovaraju strankama, a ne državi i građanima. Ali kad shvatimo gdje je problem, lakše ćemo ga i riješiti. Da vratimo institucije tamo gdje im je i mjesto, a onda nećemo brinuti da lije dobra ili loša reakcija međunarodne zajednice“, smatra Efendić.

Ova godina dana od kad je formirana vlast mogla bi se opisati – mandat koji su pojeli skakavci, kaže Efendić.

„Bilo bi dobro da nanesu što manje štete, i da što prije odu. Kompletna koalicija je pokazala da je njima jedino cilj – vlast. Ovaj sastanak je više ne znam koji po redu. Nije mi jasno zašto oni uopće obavještavaju javnost o takvim sastancima. Oni su uglavnom bez rezultata, oni imaju smisao dok se formira vlast, kad se institucije formiraju – neka zasjedaju parlamenti i vlade. Ne vodi se država tako“, poručio je.

Govorio je i o radu Federalnog parlamenta.

„Jedno jedino pitanje na kojem je parlament potrošio godinu dana je imenovanje sudije Ustavnog suda. HDZ kandiduje Marina Vukoju koji ima političku pozadinu, iako je zakonom definisano drugačije. To je metodologija rada HDZ-a, oni ne žele ništa drugo dok se taj njihov zahtjev ne riješi. Čak nisu pristali na to da se zamijeni predsjedavajuća parlamenta koja je na vlastiti zahtjev podnijela ostavku. HDZ uslovljava popunu rukovodstava Predstavničkog doma imenovanjem sudije Ustavnog suda. Znamo na koji način je formirana ova većina, kako je Kenan Uzunović u zadnjih nekoliko trenutaka mijenjao i političke stavove i stranke, i dio te trgovine na kojoj je nastala ova Vlada će biti i njegovo imenovanje u rukovodstvo parlamenta“, smatra on.

Na kraju je poručio da ostaje kandidat za načelnika sarajevske općine Novi Grad.

Najnovije

Bečarević pojasnio šta podrazumijeva dogovor između SBiH-a, SDA i DF-a za lokalne izbore

Almir Bečarević, predsjednik Kantonalnog odbora Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) u emisiji na N1 je pojasnio šta zapravo...