Efendić o tvrdnjama Izetbegovića “da će SBiH i NES stati na stranu SDA”: Ne znam na čemu temelji izjavu ako su nam pogledi na rješavanje trenutne situacije različiti

Preporučujemo

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić reagirao je danas na izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića koji je kazao da su sve šanse da će na kraju “SBiH i NES stati na stranu SDA” kada je riječ o formiranju vlasti na nivou FBiH.

Podsjećamo, lider SDA Bakir Izetbegović gostovao je jučer u emisiji Federalne TV “Rezime” u kojoj je govorio u najaktuelnijim pitanjima u BiH, od američkih sankcija, preko eventualne intervencije visokog predstavnika, te se dotkao i teme formiranja vlasti na federalnom nivou, rekavši između ostalog: “Sve su šanse da će na kraju Stranka za BiH i NES stati na stranu SDA”.

“Ne znam na čemu Izetbegović temelji izjavu kako očekuje da će SBiH i NES biti u koaliciji sa SDA na nivou FBiH ako imamo potpuno različit pogled na rješavanje trenutne situacije u kojoj parlamentarna većina nije u mogućnosti da formira vladu”, napisao je Efendić na svom Facebook profilu.

 

Kako navodi lider SBiH, jedan od potpredsjednika (koji ne bi bio ni izabran na tu funkciju da nije bilo nametnutih izmjena Ustava i izbornog zakona od strane visokog predstavnika) ne priznaje parlamentarnu većinu kao princip za uspostavu vlasti.

“On se očito zalaže za tzv. legitimno predstavljanje, a nametnute izmjene Ustava to su mu nažalost omogućile. Naš stav je da imenovanje vlade treba biti riješeno identično kao i na državnom nivou gdje vladu imenuje Predstavnički dom parlamenta, a mandatara vlade Predsjedništvo BiH većinom kod izjašnjavanja”, naveo je Efendić.

Dodao je da identičan princip treba biti primijenjen i u Federaciji BiH.

“O imenovanju vlade ne treba da ključno da odlučuju predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH kada oni uopće nisu izabrani kroz izborni proces na federalnom nivou, već su izabrani posredno kroz Dom naroda koji se bira u skupštinama deset kantona, gdje građani kada su glasali, nisu glasali za federalni nego kantonalni nivo vlasti. To je anomalija koju treba ispraviti, a ne cementirati”, zaključio je Efendić.

Najnovije

Čović: BiH će biti evropska država, ući u NATO, ona je nedjeljiva, to razumite

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović gostovao je na BHRT-u u emisiji Odbrojavanje u kojoj je komentarisao brojna aktuelna politička pitanja...