Stižu razorne klimatske promjene brže nego što se očekuje

Preporučujemo

Razorne klimatske promjene događaju se brže nego što se očekivalo, a svijet se kreće prema granici zagrijavanja od 1,5 Celzijevih stepeni koju će dostići za nešto više od deset godina, objavio je UN. Temperature koje su zabilježene posljednjih godina u raznim su dijelovima svijeta izazvale brojne razorne oluje i poplave i toplotne valove koji su uništili usjeve i pogubne suše.

No generacije koje dolaze najtoplije razdoblje 2020-ih smatrat će relativno hladnima, čak i ako se emisije fosilnih goriva koja zagrijavaju planet brzo smanje, stoji u izvještaju UN-ovog savjetodavnog vijeća za klimu.

“Sažetak za kreatore politika” na 36 stranica sinteza je šest velikih izvještaja od 2018. godine do danas, a sastavio ga je Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC).

Izvještaj je brutalan podsjetnik na to da čovječanstvo, premda raspolaže alatima za sprečavanje klimatske katastrofe, još uvijek te alate ne koristi.

Svijet bi početkom 2030-ih mogao dostići zadani cilj ograničenja porasta temperature do 1,5 Celzijeva stupnja u odnosu na predindustrijsko razdoblje, što će utjecati na blisku budućnost. No šef IPCC- je AFP-u kazao kako smatra da još nije kasno da se stvari preokrenu te je izvještaj nazvao “porukom nade”.

“Imamo znanje i iskustvo, tehnologiju, alate, financijska sredstva, zapravo sve što je potrebno za prevladavanje klimatskih problema kojih smo već tako dugo svjesni”, rekao je Hoesung Lee u video intervjuu. “No u ovom nam trenutku nedostaje ključna stvar – jaka politička volja da se ova pitanja riješe jednom zauvijek.”

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres je, reagirajući na izvještaj kazao da bi bogate zemlje koje teže ugljičnoj neutralnosti u 2050. godini ili kasnije, trebale ubrzati svoje ciljeve i realizirati ih najkasnije do 2040. godine da bi se “deaktivirala klimatska tempirana bomba”.

“Čovječanstvo je na tankom ledu, a taj se led brzo topi”, rekao je šef Ujedinjenih naroda u video-poruci nakon što je grupa IPCC-ovih stručnjaka objavila najnoviji izvještaj. Guterres ga je usporedio s “vodičem za preživljavanje čovječanstva”.

IPCC je jasno istakao da korist koju za društvo i svjetsku ekonomiju ima ograničenje globalnog zatopljenja ispod dva Celzijeva stupnja nadmašuje ekonomske troškove. Devetodnevne pregovore koji su održani u švicarskom Interlakenu obilježile su nesuglasice o fosilnim gorivima, daleko najsnažnijem pokretaču globalnog zatopljenja.

Najnovije

Turska započela raspoređivanje specijalaca na Kosovu

Tursko Ministarstvo odbrane saopćilo je danas da je počelo sa raspoređivanjem specijalaca na Kosovu. "Nakon dešavanja na Kosovu, bataljon komandosa...