Efendić s obilježavanja 28.godišnjice stranke poručio: SBiH može biti stabilizirajući faktor u narednom periodu

Preporučujemo

Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) obilježila je 28 godina rada i djelovanja. Tim povodom u Brčkom je održana svečanost na kojoj su prisustvovali i obratili se predsjednik SBiH Semir Efendić, generalni sekretar SBiH i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Džemal Smajić, potpredsjednica SBiH Begija Vajzović-Smajić, te Admir Čavalić, zastupnik SBiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Efendić je kazao da je cilj u budućnosti Stranku za BiH vratiti na nivo Bosne i Hercegovine u punom kapacitetu u učešće o odlučivanja na državnom nivou BiH. Naveo je da od 2010. godine, kada je završen mandat Harisa Silajdžića u Predsjedništvu BiH, SBiH nije ozbiljnije prisutna u izvršnoj vlasti u državi te da od tada do danas procesi uglavnom stagniraju.

- -

“ Mi vjerujemo da možemo biti stabilizirajući faktor u narednom periodu ali prije toga moramo pripremiti našu organizaciju i imamo priliku da to pokažemo u Brčkom gdje prvi put imamo gradonačalenika iz naše stranke”, rekao je Efendić s obilježavanja 28.godišnjice SBiH, dodavši da se rezultati dobro vide i u Čeliću, Srebreniku i Novom Grada u Sarajevu gdje su kadrovi SBiH na vlasti.

Naglasio je i da predstojeći lokalni izbori mogu biti dobra prilika da se stranačka infrastruktura dobro organizuje i spremi ze sljedeće opšte izbore, te naveo da je Distrikt model kako može da se integriše BiH i u drugim dijelovima zemlje i da je” u Brčkom to uspjelo što u drugim dijelovima zemlje nije”.

Gradonačlenik Brčkog Zijad Nišić kazao je da SBiH fokus političke pažnje zadržava na interesima države BiH politički braneći njen suverenitet, teritorijalni integritet i pravnu nezavisnost.

“ SBiH se zalaže da naša zemlja bude država svih njenih naroda i da bude jednaka za sve u smislu interesa prava i sloboda te dovoljno široka da svi možemo živjeti u njoj ravnopravno i temeljimo put za evropske i NATO integracije”, naglasio je Nišić.

- -

Stranka je osnovana je 13.aprila 1996. godine u Sarajevu. Nastala je u teškom trenutku za BiH kao otpor i reakcija na prisutne procese razgradnje države i kada se trebalo uhvatiit u koštac sa jačanjem državnih institucija. Osnivač stranke bio je dr. Haris Silajdžić, koji je u svojoj impozantnoj političkoj karijeri obavljao najviše državne funkcije od ministra vanjskih poslova i premijera Republike BiH, pa do člana Predsjedništva BiH.

Najnovije

Efendić oštro poručio: Okerić koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama...