Szijjártó: Mađarska je protiv nacrta rezolucije o genocidu u Srebrenici

Preporučujemo

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da mu je šef mađarske diplomatije Péter Szijjártó u telefonskom razgovoru potvrdio da će Mađarska glasati protiv u Komitetu ministara Vijeća Еvrope u vezi sa članstvom Kosova.

I da neće podržati rezoluciju o osudi genocida Srebrenici u UN, niti ijedan prijedlog koji bi izazvao dalju eskalaciju tenzija u regionu.

- -

“Ministar Szijjártó mi je ponovio da je Mađarska zainteresovana za uspjeh dijaloga Beograda i Prištine, ali da stalna namjera Kosova da se pridruži međunarodnim organizacijama ne pomaže ovom procesu”, naveo je Dačić na “Instagramu”.

On je istakao da je, imajući u vidu aktuelnu situaciju u regionu, Szijjártu prenio da se “Srbija kontinuirano zalaže za deeskalaciju, očuvanje mira i stabilnosti u regionu, kao i za poštovanje ranije postignutih dogovora”.

“Razgovarali smo i o procesu integracija Srbije u ЕU, što ostaje prioritetni cilj naše vanjske politike”, dodao je Dačić.

Najnovije

Bećirović i Komšić se sastali s Gutteresom: Izgradnja budućnosti mira zahtijeva suočavanje s prošlošću

Predsjedavajući Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarali su s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antóniom Gutteresom dan...