- Advertisement -

Efendić: Sve države u Evropi su građanske, i sve imaju svoju imovinu, zašto bi BiH bila izuzetak?! Borba za državu se nastavlja!

Preporučujemo

Semir Efendić predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) je objavio kako je ključni uzrok krize u našoj zemlji koja neprekidno traje, to što se našoj zemlji pokušava nametnuti model prema kojem na izbore ne izlaze građani nego plemena i narodi, koji u institucije koje pripadaju svima biraju samo svoje predstavnike, a kada tako izabrani zasjednu u državne funkcije započnu bespoštenu borbu protiv države i onih drugih.

Status Semira Efendića prenosimo u cijelosti:

– Dr. Haris Silajdžić 26. novembra 2021. putem CNN-a poziva NATO trupe na granicu prema rijeci Drini i u Brčko, kako bi se sačuvao mir i zaustavile separatističke namjere.

Neki kažu kako je to pretjerano,
i da Dr. Silajdžić priziva sukobe.

Skupština BH entiteta Repulika Srpska 10. decembra 2021. usvaja zaključke o vraćanju nadležnosti sa državnog na entitetski nivo.

Harry S. Trumman, američki ratni brod sa 90 aviona bombardera, 20 helikoptera i 5000 vojnika kreće prema Jadranu.

Ratni Brod u Jadran uplovljava početkom ove godine 5.-8. januara kada stižu i nove Američke sankcije Dodiku.

9. januara vlasti u Banja Luci organizuju vjersko-nacionalističku manifestaciju u povodu neustavnog dana tog entiteta.

15. januara Vučić poziva Dodika u Beograd da mu kaže da su se opet preračunali i da je Zapad kao i ranije odlučan da ih zaustavi, te ga poziva da prekine blokadu rada institucija BiH.

Taman kad su građani malo predahnuli od beogradskog spuštanja loptice, javlja se HNS sa ucjenama oko izbornog zakona prijeteći kako će BiH biti po njihovoj mjeri ili je neće biti.

Svako malo u svojim gostovanjima i nastupima Dodik i Vučić pominju Državnu imovinu i navode da je to i veći problem od Inzkovog zakona, traže da bude entitetska.

Dr. Haris Silajdžić bori se za državnu imovinu još od 1994. godine kao premijer vlade kada društvena imovina postaje državna, zaustavlja Prudski proces 2009. kada se državna imovina pokušala podijeliti entitetima.

Pročitajte:  Općina Novi Grad: Potpisan ugovor u vrijednosti od 485.000 KM za izgradnju oborinske odvodnje u Ranovačkoj ulici u naselju Dobroševići

Sporazumom o sukcesiji bivše Jugoslavije imovina je prenešena na države nastale raspadom Jugoslavije.

U Dejtonu se imovina ne spominje, kaže se da država Bosna i Hercegovina nastavlja svoje postojanje u okviru međunarodnog prava sa modificiranom unutrašnjom strukturom, entiteti dobijaju dio nadležnosti ali ne i imovinu.

Imovina i nadležnosti nisu isto. Ustavni sud BiH u septembru 2021. donosi presudu po pitanju državne imovine kojom utvrđuje da šume, rijeke, pašnjaci i ostala javna dobra pripadaju državi Bosni i Hercegovini.

18. januara 2022. Vučić odlazi kod Erdoana tražeći posredništvo da se razgovara na nivou lidera naroda u BiH iako takvi ne postoje, postoje samo predstavnici instutucija države koje prema ustavu predstavljaju sve građane

Zoran Milanović prihvata inicijativu da Hrvatska, Srbija, Turska i BiH razgovaraju o BiH. Nemaju o čemu razgovarati osim o međusobnoj saradnji između država.

O čemu bi to oni da razgovaraju?

Sve se u konačnici svodi na dva pitanja:
Da li je Bosna i Hercegovina građanska ili etnička država, i ima li Bosna i Hercegovina svoju imovinu kao i sve države ili nema?

Sve države u Evropi su građanske,
i sve države imaju svoju imovinu, zašto bi Bosna i Hercegovina bila izuzetak ?!

Našoj zemlji pokušava se nametnuti model prema kojem na izbore ne izlaze građani nego plemena i narodi, koji u institucije koje pripadaju svima biraju samo svoje predstavnike, a kada tako izabrani zasjednu u državne funkcije započnu bespoštenu borbu protiv države i onih drugih. To je ključni uzrok krize u našoj zemlji koja neprekidno traje.

Borba za državu se nastavlja ‼️-, zaključio je Efendić.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Pogledajte kako je Konaković u delirijumu napadao SDP i SBB za izdaju države i crtanje podjela na maramicama u Beogradu (VIDEO)

Jučer je službeno priopćeno da će Denis Bećirović biti kandidat sedam stranaka za poziciju člana Predsjedništva BiH. Iza Bećirevićeve...