Ekološka katastrofa u Lukavcu: Zagađena rijeka Spreča i zemljište

Preporučujemo

Nakon što je u petak došlo do pucanja vanjskog zida taložnice Bijelo more Fabrike sode Sisecam Soda u Lukavcu, na skoro deset hektara poljoprivrednog zemljišta i rijeku Spreču izlila se hemijska tekućina. Inspektori na terenu uzimaju uzorke, a preporučuje se da se ne koristi voda iz rijeke Spreče za zalijevanje poljoprivrednih kultura. U toku je prikupljanje uzoraka i pripreme za sanaciju.

Povodom ove ekološke katastrofe oglasio se član Predsjedništva Naše stranke i Gradskog odbora Tuzla, Zvjezdan Karadžin, profesor okolinske sigurnosti. On je napomenuo da je ovo odlagalište bilo jedna od četiri kritične tačke u FBiH.

– Odlagalište je već odavno izašlo iz nekadašnjih projektovanih granica i ozbiljno ugrožava i vodotok rijeke Spreče, što se pokazalo pogubnim prilikom prošlih poplava kada je zbog tog uskog grla ogromna količina vode koja je dolazila iz rijeke Jale i Spreče zaustavljena na tom mjestu zbog čega je poplavljen okolni kraj uključujući i skladišta privatnih firmi, što je rezultovalo ogromnom materijalnom štetom.

Pucanje zadnjeg preliva brane na tom jalovištu je krajnje upozorenje da se rješenju tog problema mora pristupiti studiozno i momentalno.

– Došlo je do izlijevanja velike količine odloženog materijala koji sadrži sulfate i hloride kojim je zagađena voda u rijeci Spreči. Pretpostavka je da će se taj materijal vjerovatno istaložiti do Gračanice, dovesti do povećanja saliniteta i ph vrijednosti vode u rijeci, što će sigurno imati negativan uticaj na živi svijet u Spreči, a i dodatno opteretiti zemljište oko rijeke koje je već zagađeno u značajnoj mjeri uslijed raznih zagađivača.

On ističe da se trebaju  pojačati inspekcijske službe kao i nadzor nad poslovanjem zagađivača u našoj zemlji koji je sada u sektoru zaštite okoliša u FBiH sveden na samo tri inspektora.

Najnovije

Doktorica Iman Al-Zghoul se nakon deset godina u Njemačkoj vratila u BiH: Nema ljepše zemlje, srcem sam donijela odluku

Dok zdravstveni radnici zabrinjavajućom brzinom napuštaju Bosnu i Hercegovinu, neki se i vraćaju. Jedna od onih koji su se...