Ekonomista Pavlović podigao buru: Sami zaključite da li je RS bankrotirala

preporučujemo

Država može bankrotirati i to se desilo bivšoj Jugoslaviji – kazao je sinoć ekonomista Zoran Pavlović.

On je to ilustrirao na sljedeći način:

  • Jugoslavija je bankrotirala, ali to nije tada zvanično objavljeno. To je bila poliitka koja je realizovana u vrijeme profesora Avramovića i premijera Ante Markovića… Objavili smo da se ne mogu vratiti dugovi. Urađene su obveznice i puštene na berzu…”, kazao je Pavlović.

Na novinarsku konstataciju da to ima sličnosti sa sadašnjom situacijom u Republiici Srpskoj, on je kazao:

  • Situacija je takva da se moramo resetovati, jer se ne može ići u beskrajno zaduživanje.”

Osvrćući se na posljednje zaduženje Republike Srpske na Londonskoj berzi, Pavlović kaže da se ne mora znati ko je kupac obveznica Republike Srpske.

  • Obveznica je vrijednosni papir, koji je u datom momentu ovlašteni agent za kupovinu na berzi to uradio za nekog. Agent nije u obavezi da prijavi za koga je to kupio, jer je on nosilac obaveze da plati i preuzme vrijednosni papir”, kazao je Pavlović.

Ono što je podatak s kojim raspolaže, kaže on, to je kada je Republika Srpska izašla na Bečku berzu.

  • Tada je objavljen prospekt u kome je napisano ko je taj koji emituje obveznice, koja su prava i obaveze kupca. Tamo je u jednom članu napisano da, ukoliko se ne isplate obveznice koje su kupljene, nosilac obveznica može da privatizuje bilo koju firmu, kompaniju čiji je vlada vlasnik više od 51 posto. Znači, to je hipoteka koja je data ljudima koji su kupili obveznice”, precizirao je Pavlović i dodao da se ne mora znati ko je krajnji vlasnik obveznice i da to može biti bilo ko s novcem.

Najnovije

Tuzla: Kreativni roditelji djeci iz mahale napravili ‘motoričko tlo’, više skakutanja i igre, a manje tipkanja i igrica

Djeca danas svoje vrijeme rado provode kod kuće za računarima, na tabletima i pametnim telefonima ukoliko im ne ponudite...