Nakon više od 20 godina: Sindikat se izborio za uvezivanje staža radnika bivšeg “DC Šumarstva”

preporučujemo

Zahvaljujući angažmanu i istrajnosti Sindikata JP “ŠPD Zeničko-dobojskog kantona” d.o.o. Zavidovići, radnici koji su u ovom preduzeću uposleni iz bivšeg DC “Šumarstvo” mogu računati da će, kada steknu zakonske uvjete moći otići u zasluženu penziju, bez čekanja na uplatu neuvezanog staža.

Problemi uvezivanja staža za radnike nekadašnjih privrednih giganata koji su poslije rata neuspješno privatizirani, otišli u stečaj ili pripojeni drugim privrednim subjektima traju svih ovih dvadeset pet poslijeratnih godina.

O problemu neuvezanog staža s kojim se godinama bori generacija radnika, javnost je upoznata putem medija i izvjestan period to je bila aktuelna tema, a slike radnika koji traže svoja prava na ulicama širom zemlje mijenjale su samo grad i firmu, ali je problem bio isti. Sada, nakon više od dvadeset godina, ova tema više nije aktuelna, a u medijima se rijetko o njoj govori, te skoro da se može i pomisliti da su problemi riješeni, a radnici dobili svoja prava.

Putem godišnjih programa, Vlada Federacije BiH, preko Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije izdvajaju određena sredstva putem kojih se zbrinjavaju radnici propalih preduzeća. Međutim, ta sredstva nisu dovoljna kako bi se potpuno zatvorila dugovanja preduzeća po osnovu neuplaćenih doprinosa.

Isti slučaj desio se i sa radnicima bivšeg DC “Šumarstva” koji je poslovao u sastavu IP “Krivaja” i koji je 01.05.2005. godine pripojen novoformiranom preduzeću JP “Šumsko – privredno društvo Zeničko – dobojskog kantona” d.o.o. Zavidovići.

U tom trenutku 316 preuzetih radnika nije imalo regulisan penzijski staž za period od 01.01.2004. do 30.04.2005. godine i nisu im bile isplaćene plate za period od 01.10.2004. do 30.04.2005. godine.

Novoformirano preduzeće JP “ŠPD ZDK” d.o.o. Zavidovići, preuzelo je obavezu isplate bruto-plata za 316 preuzetih radnika za period od 01.10.2004. do 30.04.2005. godine, dok je regulisanje staža za period od 01.01.2004. godine do 30.09.2004. godine ostala obaveza IP “Krivaja”.

Preuzetu obavezu, JP “ŠPD ZDK” d.o.o. Zavidovići je izvršilo tako što je neto-plata isplaćivana radnicima u više mjesečnih rata i prilikom svake isplate vršio je i uplatu PIO doprinosa, te je po tom osnovu uplaćeno ukupno 246.668,90 KM. Međutim, kako su navedeni radnici bili u radnom odnosu sa IP “Krivaja” koja je izradila jedinstveni M-4 obrazac za 2004. godinu, uplaćena sredstva su akumulirana na ID broju IP “Krivaja” i nisu mogla biti rasknjižena na radnike na koje se odnosi, što je rezultiralo time da staž za navedene radnike godinama ostane neregulisan.

Navedena sredstava su godinama bila uplaćena, ali neraspoređena i PIO FBiH nije sporio postojanje istih, kao ni IP “Krivaja”. Pitanje uvezivanja staža radnika DC Šumarstvo je jedno od prioritetnih i redovnih aktivnosti na kojima je radio Sindikat JP “ŠPD ZDK”.

Sindikat je od svake imenovane Uprave tražio da se pitanje uvezivanja staža radnika DC Šumarstvo riješi urgentno, upućeno je na desetine dopisa nadležnim institucijama.

Problem je rješavan pojedinačnim uplatama, a rješenje se počelo nazirati potpisivanjem Sporazuma o načinu rasporeda neiskorištenih novčanih sredstava na evidenciji PIO/MIO iz 2019. godine.

Nakon godina borbe i sindikalne upornosti, u ovoj godini konačno je riješen problem uvezivanja staža radnika DC Šumarstvo.

Za razliku od mnogih drugih, ova priča ima sretan kraj zahvaljujući uloženim naporima u cilju rješavanja problema, a tek sada, možemo reći da preduzeće može realizovati nove projekte bez okova prošlosti.

Najnovije

Tuzla: Kreativni roditelji djeci iz mahale napravili ‘motoričko tlo’, više skakutanja i igre, a manje tipkanja i igrica

Djeca danas svoje vrijeme rado provode kod kuće za računarima, na tabletima i pametnim telefonima ukoliko im ne ponudite...