- Advertisement -

ENERGETSKA KRIZA U SARAJEVSKOM KANTONU: Neozbiljno i amaterski, ili ko bi rekao da će u januaru biti hladno

Preporučujemo

Neozbiljno i amaterski. Ovo je najbolji opis ponašanja aktuelne Vlade Kantona Sarajevo koja je zajedno sa “Sarajevogasom” i “Toplanama” dozvolila da se stanovnici glavnog grada Bosne i Hercegovine smrzavaju u svojim stanovima po najvećim minusima.

Alanfordovskim rječnikom bi se to moglo opisati i ovako: Ko bi mogao pretpostaviti da će usred januara biti hladno? A kada je hladno onda se i energenti brže troše pa je poželjno imati barem neku malu rezervu gasa ili mazuta. To izgleda nije bilo ni na kraj pameti političkim partijama Narod i prava, SDP i Naša stranka koji u ovom trenutku imaju apsolutnu vlast u Sarajevu. Za svoje propuste najlakše im je bilo optužiti više instance vlasti, a to je, u ovom slučaju SDA koja u priči o energentima, također, ima svoj dio odgovornosti, piše Slobodna-Bosna.

Nedomaćinsko ponašanje Vlade KS

Svaki iole ozbiljniji domaćin u ovoj zemlji se pred početak grijne sezone opskrbi dovoljnom količinom ogrjeva, planirajući koliko će mu trebati i pri tome računajući na to da će taj ogrjev platiti jeftinije ako ga na vrijeme nabavi. Tako je to kada se domaćinski razmišlja i kada se plaća iz svog džepa. No, kada neko drugi plaća vaše propuste onda se ponašate kao Vlada KS-a koja će sada, vrlo je izvjesno, uz gas, za rad kotlovnica morati nabaviti i lož ulje ili mazut i platiti ga po cijeni koju će u ovom trenutku odrediti tržište i time riješiti problem kratkoročno – maksimalno šest dana, koliko Toplane imaju prostora za skladištenje alternativnog goriva.

Službenik Energoinvesta je u subotu 22. januara, dva dana pred zavrtanje gasa sarajevskim Toplanama na viber grupi u kojoj komunicira sa kolegama iz Sarajevogasa i Toplana upozorio da će zbog niskih temperatura doći do problema u snabdijevanju gasa i da bi trebalo nabaviti dodatne količine gasa, upozoravajući da je cijena tog gasa četiri do pet puta veća od postojeće. Međutim, odgovor nije dobio iz ko zna kojeg razloga. Možda se drugi službenici u Sarajevogasu i Toplanama nisu željeli dekomodirati za vikend jer što bi oni radili vikendom i brinuli se, kada ni Vlada KS ne radi. I onda je u ponedjeljak uslijedio šok, radijatori u 55.000 stanova u kojima živi 155.000 građana naglo su se se počeli hladiti, a Toplane su prešle na mazut uz poruku: „Imamo ga dovoljno za dva-tri dana“.

Država koja za 30 godina svoje nezavisnosti nije uspjela da izgradi alternativni pravac snabdijevanja gasom, koja u istom tom periodu nije izgradila skladišta za gas, pa da ga ima neko vrijeme u slučaju vanrednih situacija nije ništa bolje ni mogla ponuditi od ovoga što nam sada nudi. Sarajevske Toplane su još davno prešle na gas koji čist energent, ali je skup, a kapaciteti skladišta za alternativno gorivo su vrlo skromni i mogu primiti goriva za pet-šest hladnih dana.

Mazut kao rezerva

Vlada Kantona Sarajevo se danas građanima i medijima obratila saopćenje za javnost u kojem je poručeno da „neće dozvoliti da građani ostanu bez grijanja“. U međuvremenu je pala konačna odluka nakon što je Vlada KS-a odlučila da ipak kupi gas po cijeni koja je četiri puta veća od postojeće. Za realizaciju ovog zadatka je zadužen Sarajevogas koji će za 1,48 miliona KM kubiti 500.000 kubika gasa. Ova količina bi u redovnim okolnostima koštala 372.000 KM.

Izudin Ahmetlić, vlasnik i direktor Grupacije HIFA Oil za „Slobodnu Bosnu“ je potvrdio da su iz sarajevskih Toplana HIFA Oil jutros kontaktirali, tražeći 1.000 tona mazuta, što je dovoljno za šest dana grijanja u Sarajevu. Osim HIFE, Toplanama mazut još mogu prodati Petrol, INA i Gazprom.

-Ja ću istog trena zaustaviti izvoz mazuta iz BiH ako bude trebao za Sarajevo, rekao nam je Ahmetlić.

U međuvremenu je Vlada KS odustala od hitne nabavke mazuta za sarajevske Toplane jer bi tenderska procedura potrajala mjesec-dva. Kako god, za razliku od javnih preduzeća koja su redovno iznenađena snijegom u decembru i minusima u januaru kod privatnika je to malo drugačije. Na naše pitanje, da li bi u slučaju potrebe ili ponovne gasne krize mogao odreagovati i isporučiti mazut Toplana, Ahmetlić nam je odgovorio:

-Mi smo i jutros kada je bilo potrebno već dali svoju ponudu i bili smo spremni da odreagujemo. No, moram vam reći mazuta na tržištu i nema previše, ali da će ga ovu priliku biti. Bila je luda sreća pa je HIFA uvezla vozove jer snabdijevamo velike potrošače poput Alumine Zvornik i maglajskog Natrona. Mi imamo odgovor na vanredne situacije, kaže Ahmetlić.

Na naše pitanje koliko košta mazut i je li jeftiniji od gasa, Ahmetlić odgovara da se cijena mazuta mijenja maltene iz sata u sat, ali da je u ovom trenutku jeftiniji od gasa.

 

 

 

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

U subotu borilački spektakl u Bosanskoj dolini piramida “Pyramid Cup 2022”

Taekwondo kolektiv Bosna iz Visokog ovog vikenda organizuje Međunarodno otvoreno prvenstvo u taekwondou "Pyramid Cup 2022" Visoko, a ovaj...