Erdogan nudi Rusiji i Ukrajini da pregovaraju u Ankari: “Treba dati šansu trajnom rješenju”

Preporučujemo

U videoporuci poslanoj na samit “Ukrajina-Jugoistočna Evropa”, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je istaknuo da je Turska spremna biti domaćin mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine.

“Uprkos činjenici da smo ušli u treću godinu rata punih razmjera i uprkos svim našim naporima, nije bilo dovoljno napretka ka miru. Ostajem posvećen tome da diplomatiji i dijalogu dam šansu da se rat okonča pravednim i trajni mir”, naznačio je.

- -

S tim u vezi, Erdogan je pozvao na zajednički rad na “utvrđivanju općih parametara mira” i naveo da “Ankara podržava formulu mira koju je predložila Ukrajina”.

Erdogan je ponovio kako je Turska pomogla u implementaciji Crnomorske inicijative za žito, iz koje se Rusija povukla u ljeto 2023. godine.

“S druge strane, spremni smo da ponovo ponudimo pregovarački sto koji smo prethodno organizovali u Istanbulu za izgradnju mira”, naglasio je turski predsjednik.

Na osnovu njegovih riječi, diplomatiji i dijalogu treba dati šansu za “pravedno i trajno rješenje” rata u Ukrajini, koji je počeo u februaru 2022. godine.

- -

“Mišljenja sam da treba pokrenuti zajedničke napore, barem na utvrđivanju opštih parametara mira”, zaključio je.

Najnovije

Na tržištu BiH: Toksini pronađeni u raženom brašnu porijeklom iz Litve

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obaviještena...