Estrada u panici: Hrvatske radio stanice neće puštati nove pjesme hrvatskih muzičara

preporučujemo

Hrvatske članice udruženja HURIN (Hrvatska udruga radijskih nakladnika) odlučile su “blokirati” partnerske aktivnosti sa domaćim muzičarima zbog oporezivanja od strane ZAMP-a u iznosu od osam posto godišnjih prihoda.

Pod aktivnostima, podrazumijevaju se promocije novih pjesama, albuma, koncerata…

Iz ovih razloga, kako piše index.hr, došlo je do panike na hrvatskoj muzičkoj sceni. Ovo je potvrdio PR stručnjak Vedran Strukar koji je na svom Facebook profilu objavio da su sve stanice u ovoj zemlji, osim tri radija, donijele odluku koja će biti na snazi do daljneg.

“Zbog novog pravilnika ZAMP-a (udruge za zaštitu autorskih prava koja ima državni i zakonski monopol) da se umjesto dosadašnjih paušala, sve radio stanice oporezuju s jedinstvenom stopom od osam posto godišnjih prihoda!!”, napisao je Strukar.

Pojasnio je da su domaće radio stanice zato odlučile blokirati, ne samo sve promocije, nego i gostovanja, premijere, praćenje festivala i praćenje bilo kakve aktivnosti muzičara iz ove zemlje.

On poručuje da će sve stanice sprovesti u djelo ovu odluku ukoliko se ona o oporezivanju ne povuče do 18. aprila.

 

 

Najnovije

Komšić i Džaferović danas na Balkanskom integracijskom forumu 2021. u Podgorici

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović učestvovat će danas na Balkanskom integracijskom forumu 2021.,...