Najmanje 30 Palestinaca ranjeno na granici Gaze i Izraela

Preporučujemo

Deseci hiljada Palestinaca okupili su se danas na granici Pojasa Gaze i Izraela, a sukobi palestinskih demonstranata i izraelskih snaga izbili su treći petak zaredom, javlja Al Jazeera.

Najmanje 30 Palestinaca ranjeno je, uključujući jednog koji je zadobio povrede opasne po život, saopćilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze.

- -

Glasnogovornik Ministarstva Ashraf al-Qidra osudio je izraelske snage koje su na mobilnu kliniku u Khan Yunisu bacile suzavac, zbog čega je deset medicinskih radnika imalo napad gušenja.

Najviše je ranjenih istočno od glavnog grada, Gaza Cityja, a jedna osoba pogođena je u glavu, prenijeli su izraelski mediji.

Na tom mjestu ranjena su tri demonstranta, izvijestio je Harry Fawcett, reporter Al Jazeere.

Blizu 2.000 ljudi okupilo se oko jednog protestnog šatora istočno od grada Gaze. Organizatori demonstracija podigli su još uoči 30. marta, kada su protesti počeli, pet takvih šatora udaljenih nekoliko stotina metara od granice.

- -

Glasnogovornik izraelske vojske potvrdio je da se koriste bojevi meci i sredstva za rasturanje nereda, uključujući suzavac na nekoliko mjesta duž granične ograde, i porekao izvještaje o pokušaju probijanja granice.

Vojska je ponovila da otvara vatru u skladu sa svojim protokolom i da neće dopustiti da iko nanese štetu “odbrambenoj infrastrukturi”, označivši demonstrante “nasilnim izgrednicima i teroristima”.

Današnji dan navodno je nazvan “Dan Molotova”, što je aluzija na Molotovljeve koktele, koje su palestinski demonstranti i od početka protesta bacali na izraelske vojnike raspoređene s druge strane granice.

Bacali su i kamenice i kotrljali zapaljene gume, a danas su palili i izraelske zastave.

Od početka demonstracija, nazvanih “Marš povratka”, u Pojasu Gaze poginula su 34 Palestinca, a više od hiljadu ih je ranjeno bojevom municijom.

Palestinci protestuju protiv izraelske blokade Gaze i za pravo na povratak palestinskih izbjeglica na današnju teritoriju Izraela.

Protesti će, kako je najavljeno, trajati šest sedmica, do Dana nezavisnosti Izraela, 15. maja, koji Palestinci zovu Nakba (Dan katastrofe) jer su stotine hiljada Palestinaca tada napustile svoje domove u ratu koji je izbio nakon osnivanja Izraela 1948. godine.

Većina od dva miliona Palestinaca, koliko ih živi u Pojasu Gaze, jesu izbjeglice. Njih su i teški uvjeti života, velika nezaposlenost i nestašica struje naveli na proteste.

Najnovije

Ismail Barlov je novi prvak Evrope na 50 metara prsno!

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je zlatnu medalju na Evropskom seniorskom prvenstvu koje se održava u...