EU pokreće IPA program za Kosovo vredan oko 200 miliona eura

Preporučujemo

U Vladi Kosova danas je održan sastanak za pokretanje nacionalnih programa za Kosovo, IPA 2019 i IPA 2020, koji finansira Evropska unija, na kome su Kancelarija Evropske unije na Kosovu i Ministarstvo evropskih integracija Kosova predstavili vremenske rokove i sektore koji će biti podržani ovim programima, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarka evropskih integracija Kosova Dhurata Hoxha u svojstvu Nacionalnog koorinatora za Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) izjavila je da IPA programi za naredne dve godine obuhvataju sumu od oko 200 miliona eura.

- -

“Naš cilj je da počevši od sada pa do sredine naredne godine izvršimo ceo proces IPA programa 2019 i 2020, koji otprilike obuhvataju sumu od oko 200 miliona eura”, kazala je Hoxha. Ona je istakla i da ovaj dvogodišnji program predstavlja pripremu za fazu planiranja novog perioda finansiranja od strane EU, 2021-2027.

Ministarka Hoxha je kazala da je njeno Ministarstvo već dobilo određen broj predloga od strane kosovskih institucija i da od danas počinje dijalog između EU i kosovskih Ministarstava oko dobrih ideja za određivanje prioritetnih programa.

Rukovodilac sektora saradnje pri Kancelariji EU na Kosovu Luigi Brusa izjavio da će u julu biti usvojen strateški dokument Kosova od strane Komiteta IPA-a programa za period od 2014. godine. Brusa je naveo da je od 2014. za Kosovo izdvojeno 600 miliona eura, od čega je oko 200 miliona eura namenjeno samo za period 2019-2020.

On je pozvao sva Ministarstva koja traže podršku IPA programa da u narednih 30 dana predstave sve svoje predloge u pismenoj formi, a lista projekata treba da bude u skladu sa strategijom za Kosovo u kojoj je nakon ponovnog razmatranja dodat i sektor životne sredine.

“Dva su velika poglavlja za podršku demokratiji i vladavini prava, gde podržavamo demokratiju, dobru vladavinu, osnovna prava, kao i razvoj i povećanje konkurentnosti, što znači da ima različitih označenih oblasti, životna sredina, klimatske promene, poljoprivreda, energetika, obrazovanje, zapošljavanja i socijalna politika”, kazao je Brusa.

Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) je finansijski instrument EU koji podržava strategiju proširenja EU, čija namena je da pruži pomoć kandidatima i potencijalnim kandidatima u procesu pristupanja EU.

Prioriteti ovog programa su pružanje pomoći zemlјama korisnicama u ispunjavanju političkih, ekonomskih i drugih kriterijuma koji se odnose na usvajanje pravnih tekovina EU, izgradnju administrativnih kapaciteta i jačanje pravosuđa, kao i pomoć zemlјama u procesu priprema za korišćenje strukturnih i kohezionih fondova EU nakon pristupanja Evropskoj uniji.

Najnovije

“Način na koji su lideri Trojke ponizili prvo Bogića Bogićevića, a sada i dr. Ismeta Gavrankapetanovića najbolje ilustrira kako se…”

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović nije potvrđen kao novi generalni direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, nakon što ministar zdravstva...