EUFOR potvrdio dolazak britanskih vojnika u BiH

Preporučujemo

Nakon informacije da Velika Britanija šalje dodatni broj, od 40 vojnika u BiH koji će se pridružiti misiji Evropske unije i NATO-a, saopćenjem se oglasio EUFOR.

“U skladu sa svojim mandatom prema Poglavlju 7 Povelje Ujedinjenih nacija, EUFOR blisko sarađuje sa vlastima BiH i organima za sprovođenje zakona u cilju održavanja sigurnog i stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini, stvarajući bolju atmosferu mira i stabilnosti. Kao i uvijek do sada, struktura i kapaciteti EUFOR-a se mijenjaju kako bi se na najbolji mogući način pružala podrška vlastima BiH, a snage se uvijek prilagođavaju kako bi bile u stanju izvršavati svoj mandat”, navodi se u saopćenju.

- -

Oni su potvrdili da se u skladu s direktivom Odbora EU za politiku i sigurnost (PSC), zasnovanoj na procjeni Operativnog komandanta Operacije ALTHEA, i bez povećanja ukupnog broja vojnika, za EUFOR obezbjeđuju dodatni kapaciteti u skladu sa ishodom strateškog pregleda za 2017. godinu, prenosi radiosarajevo.

“Na redovnoj šestomjesečnoj Konferenciji o angažiranju snaga prošle sedmice, Ujedinjeno Kraljevstvo je, zajedno sa drugim zemljama učesnicamam misije, osiguralo vojnike za popunu upražnjenih i novih pozicija u EUFOR-a. To je uobičajen i redovan postupak. Ujedinjeno Kraljevstvo se složilo rasporediti jednu manju izviđačku jedinicu koja će u potpunosti biti u lancu komande EUFOR-a kako bi komandantu pružala podršku za izvršenje misije osiguranja sigurnog i stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini”, asopćeno je.

Inače, britanski Times je napisao da se vojnici šalju da se spriječi miješanje Rusije tokom predstojećih izbora, koji će u BiH biti održani u oktobru.

Najnovije

Nizozemska obavještajna služba vidi ratove u Gazi i Ukrajini i uništavanje Kur’ana kao okidač za terorističke prijetnje

Nizozemska nacionalna obavještajna agencija saopštila je u utorak da su prijetnje usmjerene na Nizozemsku sve više povezane sa svjetskim...