Kako su radili Vijeće ministara i PSBiH u prvom kvartalu 2018: Zabrinjava niska realizacija zakona

preporučujemo

Centri Civilnih Inicijativa predstavili su danas izvještaj monitoringa rada Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH za prvi kvartal 2018. godine.

Prvi dio 2018. godine u BiH obilježili su izbjeglički talas koji je po prvi put u ozbiljnoj mjeri pogodio i BiH, dočekavši našu vlast, očekivano, nespremnu, te politički sukobi oko Izbornog zakona i krajnje neodgovorno ponašanje političara u vezi sa dopunama Zakona o krivičnom postupku.

Sva tri slučaja ukazuju na kompleksnost odnosa u državi i probleme koje ona ima u svom funkcionisanju. I na političke sukobe koji u potpunosti relativiziraju podjelu na vlast i opoziciju. Te na opsjednutost aktera na političkoj sceni stranačkim i ličnim interesima.

Vijeće ministara je u 1. kvartalu 2018. imalo najniži intenzitet rada od početka aktuelnog mandata. Održano je svega 1 redovnih sjednica. U svakom mjesecu jedna sedmica je prošla bez održane sjednice, iako Poslovnik o radu Vijeća ministara propisuje da se sjednice održavaju najmanje jednom sedmično.

Rezultat nije zadovoljavajući ni kada je produktivnost u pitanju. Od 345 mjera razmoterenih u prvom kvartalu 2018, u aktuelnom mandatu samo je u četiri navrata postizan lošiji kvartalni rezultat.

Posebno zabrinjava niska realizacija zakona. U ukupnoj masi razmatranih mjera, tek je 1,7 posto zakona. Odnosno, za prva tri mjeseca 2018. na Vijeću ministara usvojeno je svega četiri zakona.

U galeriji pogledajte kompletan izvještaj rada Vijeća ministara i PSBiH.

 

 

 

 

 

Najnovije

Poslodavci nezadovoljni: Šta su donijele izmjene i dopune Zakona o privrednim društvima?

Novine koje je donio "Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima" (“Službene novine Federacije BiH”, broj 75/21)...