Europske sile pripremaju plan za spas sporazuma o iranskom nuklearnom programu

Preporučujemo

Zapadni diplomati rekli su da su Velika Britanija, Njemačka i Francuska blizu dogovora o paketu mjera koji će predložiti američkom predsjedniku Donaldu Trumpu kako bi ga uvjerili da ne raskine sporazum s Iranom o njegovu nuklearnom programu.

Trump tvrdi da je međunarodni sporazum s Iranom iz 2015. najgori sporazum ikad i prijeti da će ga raskinuti ponovnim uvođenjem sankcija idući mjesec.

- -

Rusija, Kina, Njemačka, Britanija i Francuska, koje su zajedno s SAD-om potpisale sporazum s Iranom, odlučne su ga spasiti, smatrajući da je to najbolji način da se Iran spriječi da razvije nuklearno oružje.

Zapadne diplomate su rekli Reutersu da su tromjesečni sastanci iza zatvorenih vrata kulminirali paketom mjera koje bi se moglo poduzeti protiv Irana u nadi da će se time umiriti Trumpa i sačuvati sporazum.

Riječ je o tome da se uvjeri predsjednika Trumpa, to nije novi sporazum s Iranom”, rekao je jedan visoki europski diplomata.

Za razliku od Trumpa, koji je u utorak ponovno kritizirao sporazum, Britanija, Francuska i Njemačka ne žele da se o njemu ponovno pregovara u cijelosti.

Umjesto toga, oni nastoje razraditi razne druge mjere u suglasnosti sa SAD-om koje bi se odnosile na područja koja nisu obuhvaćena nuklearnim sporazumom, uglavnom na podršku Irana sirijskom režimu i iranski program projektil, prenosi index.hr.

To bi moglo uključivati nove europske sankcije, kazali su diplomate.

Najnovije

U Trebinju zaplijenjeno deset i po kilograma marihuane

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine zaplijenili su 10,595 kilograma opojne droge – marihuana na području Trebinja. Radi se o...