Facebook se zbog skandala s podacima izvinjava u novinama

Preporučujemo

Društvena mreža Facebook, upletena u skandal zloupotrebe ličnih podataka, objavila je u britanskom i američkom listu oglas na cijeloj stranici u kojemu se vlasnik Mark Zuckerbergu izvinjava korisnicima i izražava žaljenje.

“Naša je odgovornost štititi vaše podatke. Ako u tome ne uspijevamo, onda je ne zaslužujemo”, napisao je mladi američki milijarder u oglasu objavljenom u šest britanskih (Sunday Times, Mail On Sunday, Observer i drugi) i u tri američka lista (New York Times, Washington Post i Wall Street Journal).

- -

PKalifornijska kompanija je na meti kritike nakon otkrića da je firma Cambridge Analytica (CA) prikupila podatke o 50 miliona korisnika Facebooka bez njihova znanja i iskoristila ih kako bi utjecala na američku predsjedničku kampanju Donalda Trumpa 2016. godine.

“Možda ste čuli da se govori o kviz aplikaciji koju je osmislio univerzitetski istraživač koji je 2014. omogućio da u javnost izađu podaci više miliona korisnika Facebooka. Bila je to zloupotreba povjerenja i žao mi je što tada nismo više učinili”, rekao je Zuckerberg tonom koji podsjeća na ton njegovog prvog izvinjenja objavljenog u srijedu, prenosi index.hr.

Najnovije

Novi udarac Putinu: EU usvojila 14. paket sankcija protiv Rusije

Evropsko vijeće je danas usvojilo 14. paket ekonomskih i individualnih restriktivnih mjera kojima se zadaje dalji udarac Putinovom režimu...