FBI upao na Trumpovo imanje i izvršio pretres: “Provalili su mi u sef”

Preporučujemo

Bivši američki predsjednik Donald Trump potvrdio je da su agenti FBI-a pretresli njegovo imanje Mar-a-Lago u Palm Beachu na Floridi.

 

– Nakon rada i suradnje s relevantnim vladinim agencijama, ovaj nenajavljeni upad u moj dom nije bio potreban ni primjeren – rekao je Trump u izjavi.

 

Trump nije rekao zašto je izvršen pretres, a nije želio reći ni šta je sve pretraženo. No rekao je da su mu agenti provalili i u sef. Mar-a-Lago je “trenutačno pod opsadom, napala ga je i okupirala velika skupina agenata FBI-a”, izjavio je Trump pa dodao da su mu provalili u sef.

 

Kako piše CNN, pozivajući se na dobro obaviješten izvor, pretraga je započela u ponedjeljak rano ujutro po lokalnom vremenu i čini se da su istražitelji bili fokusirani na dio imanja gdje su Trumpovi kancelarije i osobne prostorije.

 

Istraga o Trumpovom odnošenju dokumenata Američko ministarstvo pravosuđa pokrenulo je ranu fazu istrage o Trumpovom odnošenju službenih predsjedničkih dokumenata na imanje na Floridi, rekao je u aprilu izvor upoznat s tim pitanjem.

 

Istraga je uslijedila nakon što je američka Nacionalna uprava za arhive i spise u februaru obavijestila Kongres da je pronašla oko 15 kutija dokumenata Bijele kuće, uključujući povjerljive materijale, koje je Trump odnio na svoje imanje Mar-a-Lago. Nadzorni odbor Zastupničkog doma američkog Kongresa tada je objavio da proširuje istragu o Trumpovim postupcima i zatražio od Nacionalne uprave za arhive da dostavi dodatne informacije. Trump je prethodno potvrdio da je pristao vratiti određene zapise u arhiv, nazvavši to “običnim i rutinskim procesom”.

Najnovije

EK objavio kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Europska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno...