Tajvanski ministar vanjskih poslova upozorio da Kina priprema invaziju

Preporučujemo

 

Tajvanski ministar vanjskih poslova izjavio je u utorak da Kina koristi vojne vježbe koje je pokrenula u znak protesta protiv posjete predsjedavajuće američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi kao opravdanje za pripremu za invaziju na samoupravni otok.

 

 

Joseph Wu izjavio je na konferenciji za novinare u Tajpehu da Tajvan, za koji Kina tvrdi da je dio njene teritorije, neće biti zastrašen čak i dok su kineski manevri nastavljeni i Kina često krši nezvaničnu liniju razdvajanja u Tajvanskom moreuzu.

 

“Kina koristi te vježbe kako bi pripremila invaziju na Tajvan”, kazao je Wu, tražeći međunarodnu podršku na zaštiti “mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza”.

 

“Kina provodi vojne vježbe velikog obima, raketna lansiranja kao i kibernetske napade, kampanju dezinformisanja i ekonomske prinude u pokušaju da oslabi javni moral u Tajvanu”, kazao je.

 

Wu je govorio dok vojne napetosti tinjaju nakon okočanja u nedjelju najvećih ikada kineskih manevara u okolini otoka – vježbe koje uključuju lansiranja balističkih projektila i simnulirane napade na nebu i moru koji okružuju Tajvan.

 

Komanda kineske istočne vojne oblasti objavila je u ponedjeljak da će nastaviti izvoditi nove zajedničke vojne vježbe usmjerene na ofanzivne operacije protiv podmornica i na moru, potvrđujući strahovanja vojnih analitičara i diplomata da će Peking nastaviti s pritiskom na tajvanske linije odbrane, prenosi Reuters.

Najnovije

Mađarski general-major preuzima upravljanje EUFOR-om u BiH

Ministar odbrane Mađarske Kristof Szalay-Bobrovniczky potvrdio je da će mađarski general-major Laszlo Sticz preuzeti upravljanje misijom EUFOR-a u Bosni...