Federalna sanitarna inspekcija zabranila uvoz mandarina iz Hrvatske zbog pesticida

Preporučujemo

Federalna sanitarna inspekcija, na Graničnom prijelazu/mjestu carinjenja (GP/MC) Bijača, 23.11.2023. godine zabranila je uvoz dvije tone mandarina iz Hrvatske zbog prisustva pesticida klorpirifos, čija je upotreba zabranjena u poljoprivrednoj proizvodnji u Bosni i Hercegovini, kao i u zemljama Evropske unije.

– Naime, u postupku inspekcijskog nadzora nad uvozom životnih namirnica i hrane čije se carinjenje vrši na GP/MC Bijača, uzeti su uzorci čijom je laboratorijskom analizom utvrđena nedozvoljena količina pesticida klorpirifos (chlorpyrifos), što je u suprotnosti s Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla – navedeno je u saopćenju Federačne sanitarne inspekcije.

- -

Nakon utvrđivanja nedozvoljenih supstanci, uvoz kontrolisane pošiljke mandarina, ukupne težine dvije tone, je zabranjen, a naređeno je njeno uništavanje na propisan način.

Sektor granične inspekcije Federalne uprave za inspekcijske poslove nastavlja s pojačanim nadzorom uvoza mandarina putem graničnih prijelaza na području Federacije Bosne i Hercegovine, u skladu s preporukom Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine od 9.11.2023. godine.

Najnovije

Gradonačelnik Beograda prijeti sukobima ako izgubi vlast: Ići ćemo da se bijemo po ulici

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da je Srpska napredna stranka (SNS) spremna da "ne prizna" izbore i da...