FERK odlučuje o povećanju cijene struje za korisnike EPBiH

Preporučujemo

Danas u 14:00 sati u sjedištu FERK-a u Mostaru, razmatraće se i odlulčivati o Prijedlogu cijena za snabdijevanje krajnjih kupaca kod JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo.

Naime, priprema se novo poskupljenje struje od 10 posto za domaćinstva/kupce. Biće ovo vjerovatno i zadnja sjednica FERK-a u ovom sastavu, jer je za srijedu (12. juni) sazvana sjednica Doma naroda FBiH na kojoj bi trebao biti potvrđen novi saziv FERK-a. Ukoliko aktuelni saziv FERK-a ne odobri povećanje, izvjesno je da će to učiniti novi.

- -

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić objavio je danas na Facebooku da je za održanje operativne efikasnosti i konkurentnosti Elektroprivrede BiH (EPBiH) neophodno vršiti redovno usklađivanje cijena električne energije s porastom cijena proizvodnje i nabavke električne energije, kako bi se održavala ekonomski opravdana i održiva cijena.

S druge strane, privrednici poručuju da je novo povećanje cijene električne energije neprihvatljivo.

– Mi smo suočeni sa konkurencijom i poskupljenje električne energije nam ograničava mogućnost da povećavamo plate našim zaposlenicima. Najznačajniji kapital svake kompanije je zaposlenik. Bez zaposlenika firme ne mogu da rade. Sve ono što opterećuje troškove poslovanja, nama poslodavcima smanjuje prostor da povećavamo, a to je da sa platama pratimo rast inflacije, istakao je za Vijesti.ba Faruk Širbegović, privrednik i član Udruženja poslodavaca TK.

Osim povećanja cijene električne energije, privrednci imaju i druge velike namete.

- -

– Ovo oporezivanje privrede, gdje se taj novac troši? Mi plaćamo 10% poreza na dobit, gdje se troše te pare? Da li imamo glomaznu administraciju koja je preskupa? Imamo! To traži jedan reinženjering državne administracije, njihovih troškova, povećanje njihove efiksasnosti, smanjivanje njihovih troškova poslovanja, što je moguće uraditi digitalizacijom, zaključuje Širbegović.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, Adnan Smailbegović nedavno je za Biznis.ba rekao da su cijene električne energije generalno za privredu preskupe.

– Cijene struje na berzama padaju, recimo danas je cijena na referentnoj mađarskoj berzi niža od ovoga što danas privreda u BiH plaća, kaže Smailbegović.

 

Najnovije

Željeznice FBiH smanjile glavni dug prema Poreskoj upravi za 5,07 miliona KM u prvoj polovini ove godine

Željeznice FBiH u prvoj polovini 2024. godine uplatile su prema javnim fondovima 19.330.225 KM po osnovu poreza i doprinosa. Od...