Feroelektro više nije dužnik UIO-a, idući korak je isplata duga radnicima

Preporučujemo

Privredno društvo Feroelektro, nakon više od 15 godina, nije više dužnik Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine.

Naime, nova Uprava na čelu sa direktorom Draženom Laganinom izmirila je dugovanja prema Upravi za indirektno oporezivanje, koja su iznosila 1.4 miliona KM. Također su uplaćene obaveze ostalih članica Društva (npr. Feroelektro Distribucija d.o.o.) 200.000 KM, te ostale nagomilane obaveze po raznim kaznama koje je propisala Uprava za indirektno oporezivanje u iznosu od 50.000 KM, izvijestilo je u srijedu Federalno ministarstvo trgovine.

- -

Kako ističu, idući korak nove uprave je isplata duga prema radnicima.

Precizna dugovanja po osnovu obaveza prema radnicima još uvijek se utvrđuju, s obzirom na to da su sudski procesi po tužbama radnika još u toku i nije poznat epilog.

 

Paralelno se radi i na tome da se uveže staž radnicima, u prvom redu onima koji stječu uvjete za penzionisanje.

– Ovom segmentu posla pristupili smo s posebnom pažnjom jer nam je status radnika, posebno onih koji toliko dugo čekaju na izmirivanje svojih stečenih prava, najbitnija stavka u okviru sanacijskog programa. Dio potraživanja u iznosu od 5,5 miliona KM izmiren je još ranije, sudskim putem pokrenutom prodajom nekretnina ( Zgrada u Titovoj 28), dio će biti izmiren vrlo brzo (novac od prodaje odmarališta u Neumu), a ostatak po utvrđivanju konačnog i jasnog stanja obaveza, na čemu se, još jednom napominjem, intenzivno radi – ističe direktor Feroelektra Dražen Laganin.

Vlada Federacije BiH većinski je vlasnik Feroelektra d.d. u omjeru 60,66397 posto.

Ministarstvo trgovine FBiH, koje je nadležno resorno ministarstvo za Feroelektro d.d., učestvuje u kreiranju strategije poslovne politike Društva, nadzire i kontrolira rad Uprave Društva putem Nadzornog odbora, te učestvujući aktivno u radu Skupštine Društva.

Dolaskom novog saziva Vlade FBiH, odnosno imenovanja ministra trgovine Amira Hasičevića u sadašnjem mandatu, te od imenovanja nove Uprave Društva prije tri mjeseca, doneseni su i usaglašeni Sanacijski plan i potpuno novi Program i plan rada Društva Feroelektro d.d.

Sanacijskim planom je utvrđeno da je osnovni prioritet u radu nove Uprave precizno utvrditi stvarno postojeće stanje u Društvu u finansijsko – knjigovodstvenom smislu, u pogledu utvrđivanja stvarnog stanja imovine kao i obaveza prema radnicima, a što, nažalost, nije učinjeno svih ovih prethodnih godina, navodi se u saopćenju.

U toku je prvi put i izrada Strategije poslovanja i konkurentnosti Društva. Federalni ministar trgovine Amir Hasičević više puta je naglasio da stečaj ovog preduzeća nije opcija, te da se čini sve kako bi ovo preduzeće “ozdravilo”, a imovina Federacije zaštitila.

Planom sanacije predviđeno je i restruktuiranje Društva.

Feroelektro TIS d.o.o. je preduzeće u dugogodišnjem vlasništvu Feroelektra d.d. koje se bavilo određenim djelatnostima u pojedinim periodima poslovanja još od 90-ih godina. TIS je osnovan s namjerom da preuzme brigu o nekretninama koje su u vlasništvu Feroelektro d.d., vodi računa o njihovom održavanju, te pribavlja prihode od iznajmljivanja nekretnina kako bi preduzeće moglo funkcionirati.

Osim toga, još pravno egzistira i preduzeće Feroelektro Distribucija d.o.o, koje je također svojedobno obavljalo dio poslovnih djelatnosti kojima se Feroelektro bavio, a koje danas nije aktivno. Obaveze ovog preduzeća također je na sebe preuzeo najvećim djelom Feroelektro d.d.

U planu je, kako navode, novi organizacijski model Društva.

Iz Federalnog ministarstva trgovine navode kako, prema dosadašnjim rezultatima inventure koja se radi u Feroelektru, vrijednost imovine nadilazi obaveze Društva. Opredijeljenost i ministra i nove uprave prema novom usvojenom poslovnom modelu je da se imovina stavi u funkciju poslovanja, te na taj način riješe ranije stvorena dugovanja, koja se prvenstveno odnose na potraživanja radnika.

U trenutku privatizacije društva (2004. godine) evidentirano je 150 radnika. Od 2009. godine pokrenuli su tužbe za naplatu svojih potraživanja po raznim osnovama.

Privatizacija je poništena 2015. godine, od kada je većinski vlasnik ponovo Vlada FBiH.

Zatečeno stanje je blokirani računi Društva dugi niz godina, nedostajala je brojna dokumentacija, no ti problemi se rješavaju, navode u Federalnom ministarstvu trgovine te ističu kako je nova Uprava angažirala tim pravnih stručnjaka koji sada radi na ovim predmetima.

Budući da je većina potraživanja bivših i sadašnjih radnika izražena kroz presude po radnim sporovima, o čemu nije postojala nikakva jasna i organizirana evidencija, pristupilo se utvrđivanju stanja po tom osnovu. Nova uprava prioritet daje utvrđivanju stanja, izmirenju dugovanja i revitalizaciji društva, stoji u saopćenju Federalnog ministarstva trgovine.

Najnovije

BHRT zaprijetio RTV FBiH: Hoće li 7. marta isključiti sve usluge i ugasiti program FTV-a

Menadžment BHRT-a danas je poslao opomenu da će 7. marta isključiti sve usluge i ugasiti program FTV-a, rekao je...