FIBA i Euroliga na pomolu prekida višegodišnjeg sukoba?

Preporučujemo

Svojevrsni rat između dvije evropske košarkaške organizacije, FIBA-e i Eurolige traje već godinama, a posebno je eskalirao kada je svjetska košarkaška organizacija odlučila iznenada promijeniti sistem kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kini.

To se dogodilo 2018. godine, a od tada kvalifikacije za velika takmičenja održavaju se usred takmičarske sezone klubova umjesto u ljetnim prozorima kada reprezentacije mogu računati na svoje najbolje igrače.

- -

Zbog takve situacije neke od reprezentacija koje imaju ponajbolje svjetske igrače propuštali su velika takmičenja jer njihove ekipe nisu mogle računati na pomoć najvažnijih članova.

Situacija se, izgleda, počinje mijenjati otkada je vodstvo Eurolige preuzeo Dejan Bodiroga.

Naime, Euroliga je napravila mali korak prema miru tako što je pomaknula utakmicu talijanskih klubova Armanija i Virtusa s 11. na 9. novembra kako bi igrači obje ekipe mogli igrati za svoje reprezentacije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Naravno, oni koji će dobiti poziv. U takvu kategoriju spada i trener Virtusa Sergio Scariolo koji je selektor novog evropskog prvaka Španije.

- -

FIBA je ranije pomaknula određene termine kvalifikacija na dane kada se ne igra Euroliga, pa je i vodstvo najjače košarkaške lige izvan Amerike uzvratilo na sličan način jednom malom gestom.

Najnovije

Broj zaposlenih u BiH u martu bio 853.002 osobe, a prosječna neto plaća 1.353 KM

U martu 2024. godine broj zaposlenih osoba u BiH iznosio je 853.002, a od toga 387.022 žena, navode iz...