Financial Times: Plan EU je da u članstvo primi šest država, Albaniju, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, BiH i Kosovo

Preporučujemo

Plan Evropske unije je da u svoje članstvo primi šest država: Albaniju, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, BiH, ali i Kosovo, piše Financial Times.

Prema navodima tog lista, glavni razlog za takav potez Brisela je taj što Balkan služi kao glavni “teren” preko kog se na hiljade migranata domogne tla Evropske unije. Međutim, to nije sve. FT navodi i da strategi EU strahuju da Rusija opasno širi svoju zonu utjecaja, upravo na području gde tradicionalno već ima saveznike.

- -

Primjećeno je, navodi list, da je Moskva počela cinično da komentariše obećanja koja EU daje zemljama Zapadnog Balkana u vezi članstva, namećući sebe kao “alternativu”.

“Značajan broj građana, naime, u regionu vjeruje da se njihova zemlja nikada neće priključiti EU”, izjavio je Florian Biber, a stručnjak za jugoistočnu Evropu pri Univerzitetu Grac.

Novi plan Brisela navodno će biti predstavljen Evropskoj komisiji upravo 6. februara, kada bi EU trebalo, prema ranijim najavama, da predstavi svoj plan za Zapadni Balkan. Očekuje se da će novi plan biti usvojen, navodi još FT.

(Index.ba)

- -

 

Najnovije

Donesena odluka, konkurs za buduću Komisiju za odlučivanje o sukobu interesa BiH moguće u petak

Konkurs za izbor članova buduće Komisije za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama Bosne i Hercegovine trebao bi biti...