Finska zbog samita Trump-Putin privremeno suspendira Schengen

Preporučujemo

Vlasti Finske poduzimaju maksimalne mjere sigurnosti uoči predstojećeg historijskog samita američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina, javlja Anadolu Agency (AA).

Američki i ruski lideri Trump i Putin sastat će se u Helsinkiju 16. jula, a zvaničnik finskog Ministarstva unutrašnjih poslova Kimmo Elomaa kazao je jutros da je Finska spremna da bude domaćin tako važnog samita.

“Poduzimamo sve potrebne mjere sigurnosti, a razmatramo i uvođenje graničnih kontrola četiri dana pred samit koje će se odnositi i na građane iz članica Schengenskog sporazuma“, kazao je Elomaa.

On je istakao kako se graničnim kontrolama želi spriječiti dolazak u Finsku ljudima koji bi mogli poremetiti atmosferu u kojoj se samit održava.

Vlada Finske će na sjednici u petak donijeti i konačnu odluku o uvođenju graničnih kontrola.

Američki predsjednik Trump će u Finsku doputovati u nedjelju, a aktivisti za zaštitu okoliša i druge nevladine organizacije najavili su održavanje mirnih protesta.

Najnovije

EK objavio kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Europska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno...