FOTO: Domaćinstva na Nahorevu dobila vodu: Stanovnici neopisivo sretni, više neće koristiti burad i kanistere

preporučujemo

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković danas su zvanično pustili u rad sistem vodosnabdijevanja pitkom vodom za domaćinstava Nahoreva, Nahorevskih brda, Muharemovića i Selja. Ovim je okončan, u posljednjih 20 godina, najveći infrastrukturni projekat Općine Centar.

Uz riječi zahvale svim prisutnima načelnik Ajnadžić je kazao da danas najviše razloga za zadovoljstvo imaju stanovnici Nahoreva koji sada imaju vodu u svojim domaćinstvima.

Zahvala Hadžibajriću

“Nakon našeg višegodišnjeg truda i rada okončali smo projekat vodosnabdijevanja na ovom veoma značajnom i bitnom dijelu općine Centar. U njegovu realizaciju smo utrošili mnogo rada, truda, vremena i finansijskih sredstava, ali kad vas vidim kako ste zbog toga sretni mogu reći da se isplatilo. Želim se zahvaliti načelniku Općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću koji je uz velike napore riješio krupne probleme za kratko vrijeme, Vladi KS koja je u dva saziva stalno davala punu podršku ovom projektu proglašavajući ga od javnog interesa, te želim istaći jedinstvenost političkog stava svih vijećnika Općinskog vijeća Centar, kada je ovaj projekat u pitanju”, rekao je Ajnadžić.

Sa puštanjem u pogon ovog sistema Općina Centar nije završila projekat vodosnabdijevanja svojih naselja. Kako je objasnio Ajnadžić, u planu je izgradnja 3.170 metara novog cjevovoda za još 105 domaćinstava, te izgradnja dodatnog rezervoara za vodu iz kojeg će biti snabdijevana domaćinstva na Gornjim Poljinama i Gornjem Kromolju.

“Također je u završnoj fazi izrada potrebne dokumentacije za izvorište Uroševo vrelo odakle će naselja Radava i Alapi dobijati vodu”, dodao je Ajnadžić.

Tokom realizacije ovog projekta od izvorišta Klanice do rezervoara na Nahorevskim brdima položeno je 6.000 metara transportnog voda, dok je 18.183 metra distributivnog vodovoda položeno za 235 domaćinstava koja su priključena na novi vodovod.

Premjer Konaković je kazao da sa realizacijom ovog projekta ne postoji više naselje u Kantonu Sarajevo koje nema riješeno pitanje vodosnabdijevanja, dok je nekadašnji načelnik Općine Centar Dževad Bećirević istakao da je jako sretan zbog realizacije ovog projekta.

Inicijativa Ljubiše Markovića

“Inicijativa za ovaj projekat je pokrenuta za vrijeme mandata načelnika Ljubiše Markovića, dok je njena realizacija intezivirana posljednje četiri godine zahvaljujući razumijevanju Općinskog vijeća. Realizacijom ovog projekta Općina Centar pokazuje da nastavlja kontinuitet svog razvoja. Ovo je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata gdje je Općina Centar uložila preko dva miliona maraka, kazao je Bećirević.

Za izvođenje radova na ovom najvećem infrastrukturom projektu Općine Centar u posljednjih 20 godina bile su angažovane firma Mibral i Grakop. Tokom puštanja u pogon novog vodovoda na Nahorevu predsjedniku Skupštine Udruženja “Izvor života i zdravlja” Fikretu Čoliću, kao predstavniku mještana, uručena je upotrebna dozvola za novi sistem vodosnabdijevanja naselja Nahoreva, Nahorevskih brda, Muharemovića i Selja.

“Ne mogu vam opisati koliko sam danas sretan kao stanovnik naselja Nahoreva. Zahvaljujući Općini Centar i načelniku Ajnadžiću nećemo više iz buradi i kanistera koristiti i piti vodu. Svi smo mi svjesni kakav težak put se prošao dok nismo dobili vodu u svojim kućama, što je jedan od preduslova razvoja ovog kraja poput poljoprivredne proizvodnje. Mišljenja sam da stanovnici ovog dijela općine Centar trebaju nastaviti podupirati i druge projekte koje realizuje naša Općina, što će imati za cilj bolje uslove življenja”, izjavio je Munib Pandžić, stanovnik Nahoreva.

Današnjoj svečanosti osim mnogobrojnih mještana, u ime Općine Centar su prisustvovali predstavnici općinskih službi, savjetnici, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Mustafa Mulić zajedno sa vijećnicima, te ministar finansija Kantona Sarajevo Jasmin Halebić.

Najnovije

Dino Mustafić novi direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, Jasmin Duraković Bosanskog kulturnog centra

Reditelj Dino Mustafić, novi je direktor Narodnog pozorišta Sarajevo. Na tu poziciju dolazi odlukom Vlade Kantona Sarajevo, a prije njega,...