FOTO Merhemića trg na Ciglanama poprimio novi izgled

Preporučujemo

Na radost građana Sarajeva završeni su radovi na uređenju dijela Merhemića trga na Ciglanama. Općina Centar Sarajevo finansirala je prvu fazu rekonstrukcije trga, a vrijednost projekta iznosi 549.000 maraka.

Za izvođenje radova bile su zadužene firme „Bosman“ i „Sela“ koje su odabrane kao najpovoljniji ponuđači.

- -

Na centralnom dijelu Merhemića trga postavljene su nove ploče, izgrađena rampa za invalide i stepeništa oko platoa. Izgrađena je nova fontana sa šest nivoa obrađenih granitom u obliku kvadrata, a poseban ambijent stvara led rasvjeta.

Kako je predviđeno projektom, na dijelu trga površine od 600 kvadratnih metara uz pješačku zonu postavljen je i parkovski mobilijar sa zasadima stabala. Također, ugrađeni su tzv. potopni stubovi na ulazu na trg iz Ulice Husrefa Redžića, čija je uloga sprečavanje nelegalnog parkiranja vozila.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić i saradnici su u utorak, 20. februara 2018. godine posjetiti sjedište Mjesne zajednice „Ciglane-Gorica“ kako bi zajedno sa građanima rekapitulirali aktivnosti koje se realiziraju na području ove mjesne zajednice, a potom i obišli uređeni trg.

- -

Koliki je značaj realizacije ovog projekta za stanovnike Ciglana pojasnila je predsjednica Savjeta Mjesne zajednice „Ciglane-Gorica“ Sandra Gluhić.

“Donedavno je ovaj trg bio samo plato koji je imao ulogu improviziranog parkinga, i koliko god smo pokušavali spriječiti nelegalno parkiranje, nismo u tome uspijevali. A sada je, zahvaljujući Općini Centar, ovaj prostor učinjen pristupačnijim za okupljanje naših sugrađana koji će bezbrižno moći šetati i uživati u ljepotama našeg trga. Završetak prve faze radova na uređenju Merhemića trga umnogome je doprinos da naša mjesna zajednica bude mjesto ugodnijeg življenja, istakla je Gluhić.

Načelnik Ajnadžić je iskazao zadovoljstvo zbog završetka radova i najavio i drugu fazu uređenja Merhemića trga.

“Sjećam se dana kada smo sjedili u ovoj mjesnoj zajednici i obećavali, a evo došao je dan kada smo ono što smo obećali i ispunili. Sa ovim nije završeno, nastavljamo i drugu fazu uređenja trga, kako bi on u cjelosti bio obnovljen. Predstavnicima Savjeta Mjesne zajednice ću danas uručiti daljinske upravljače za potopne stubiće, i vjerujem kako će oni s njima postupati savjesno i isključivo u hitnim slučajevima. Moramo biti dobri domaćini i savjesni građani. Trebamo čuvati ono što smo skupo platili, da nam što duže traje. Preko puta nas u toku je izgradnja biciklističke staze koja će povezivati Alipašinu ulicu sa parkom na Jezeru. Kada je u pitanju problem saobraćaja u mirovanju, u narednom periodu planiramo graditi podzemnu garažu na Merhemića trgu, ali i staviti u funkciju parkirališta u tunelu na Ciglanama. Gorući problem stanovnika ovog mjesnog područja je kosi lift. Spremni smo u potpunosti preuzeti upravljanje kosim liftom na Ciglanama, a naš jedini uslov je da se riješe imovinsko-pravni odnosi. Smatramo da je najbolje rješenje izgradnja novog modernog lifta i mi za to imamo obezbijeđene novce”, poručio je Ajnadžić.

Najnovije

Hapšenje u Višegradu, pronađena plantaža marihuane

Plantaža marihuane pronađena je na području Višegrada odakle je policija oduzela 43 saksije sa stabljikama kanabisa i više od...