FOTO Mjesto gdje su letovi zauvijek odgođeni: Zavirite u aerodrom koji je pust već 44 godine

Preporučujemo

Međunarodni aerodrom Nikozija, nekad glavna zračna luka u Kipru, izgleda sablasno 44 godine nakon zatvaranja.

Smješten u blizini glavnog grada Kipra, Nikozije, na ovom aerodromu nije zabilježen komercijalni let od 1977. godone – tri godine nakon turske invazije Kipra.

- -

Napušten avion bez motora nagrizlo je vrijeme, a u istom takvom stanju je i obližnji hangar. Razbijena stakla, prašina, hrđa i trava koja raste posvuda, svjedoče o propadanju nekad modernog, posjećenog i užurbanog Nikozija međunarodnog aerodroma.

Od turske invazije 1974. godine zemlja je zapravo podijeljena na veći međunarodno priznati južni dio nastanjen uglavnom Grcima i manji sjeverni dio, samoproglašenu Tursku Republiku Sjeverni Kipar. Državu koja zauzima jednu trećinu otoka Kipra priznala samo Turska.

Kopnenu granicu dijeli samo s međunarodno priznatom državom na Kipru, odnosno Republikom Kipar. Glavni grad službeno je Nikozija.

Problem statusa ovog teritorija je kamen spoticanja EU, Grčke i Kipra s jedne i Turske s druge strane. Podjela je ostala i danas, a UN patrolira zonom razdvajanja, tampon zonom.

- -

Aerodrom se nalazi upravo u toj zoni, poznatoj pod nazivom “zelena linija”. Pristup javnosti je ograničen, budući da je aerodrom dio šireg kompleksa u kojem se nalazi i sjedište UN-ove mirovne misije. Otvoren je 1968. godine, a poseban dodatak bio je i jako moderna i tehnološki napredna zgrada terminala s mnoštvom restorana i trgovina.

Izgrađen je kako bi postala turistička atrakcija, što je te 1973. godine s 800.000 putnika i bila. No za vrijeme krize 1974. godine aerodrom je postao glavna meta turske vojske pa je njegova komercijalna aktivnost prekinuta.

Zračne napade slijedile su teške i smrtonosne borbe u njegovoj blizini između turskih i grčkih snaga, piše CNN.

UN je intervenirao, a kada je sredinom augusta 1974. godine proglašen prekid vatre, aerodrom je postao je UN-ovo zaštićeno područje i dio tampon zone.

Novi Međunarodni aerodrom Larnaka (LCA), otvoren je 1975. godine u Republici Kipar nakon zatvaranja Nikozije, a slijedio je 1983. godine Međunarodni aerodrom Paphos (PFO).

Najnovije

Hapšenje u Višegradu, pronađena plantaža marihuane

Plantaža marihuane pronađena je na području Višegrada odakle je policija oduzela 43 saksije sa stabljikama kanabisa i više od...