FOTO Mjesto gdje su letovi zauvijek odgođeni: Zavirite u aerodrom koji je pust već 44 godine

Preporučujemo

Međunarodni aerodrom Nikozija, nekad glavna zračna luka u Kipru, izgleda sablasno 44 godine nakon zatvaranja.

Smješten u blizini glavnog grada Kipra, Nikozije, na ovom aerodromu nije zabilježen komercijalni let od 1977. godone – tri godine nakon turske invazije Kipra.

Napušten avion bez motora nagrizlo je vrijeme, a u istom takvom stanju je i obližnji hangar. Razbijena stakla, prašina, hrđa i trava koja raste posvuda, svjedoče o propadanju nekad modernog, posjećenog i užurbanog Nikozija međunarodnog aerodroma.

Od turske invazije 1974. godine zemlja je zapravo podijeljena na veći međunarodno priznati južni dio nastanjen uglavnom Grcima i manji sjeverni dio, samoproglašenu Tursku Republiku Sjeverni Kipar. Državu koja zauzima jednu trećinu otoka Kipra priznala samo Turska.

Kopnenu granicu dijeli samo s međunarodno priznatom državom na Kipru, odnosno Republikom Kipar. Glavni grad službeno je Nikozija.

Problem statusa ovog teritorija je kamen spoticanja EU, Grčke i Kipra s jedne i Turske s druge strane. Podjela je ostala i danas, a UN patrolira zonom razdvajanja, tampon zonom.

Aerodrom se nalazi upravo u toj zoni, poznatoj pod nazivom “zelena linija”. Pristup javnosti je ograničen, budući da je aerodrom dio šireg kompleksa u kojem se nalazi i sjedište UN-ove mirovne misije. Otvoren je 1968. godine, a poseban dodatak bio je i jako moderna i tehnološki napredna zgrada terminala s mnoštvom restorana i trgovina.

Izgrađen je kako bi postala turistička atrakcija, što je te 1973. godine s 800.000 putnika i bila. No za vrijeme krize 1974. godine aerodrom je postao glavna meta turske vojske pa je njegova komercijalna aktivnost prekinuta.

Zračne napade slijedile su teške i smrtonosne borbe u njegovoj blizini između turskih i grčkih snaga, piše CNN.

UN je intervenirao, a kada je sredinom augusta 1974. godine proglašen prekid vatre, aerodrom je postao je UN-ovo zaštićeno područje i dio tampon zone.

Novi Međunarodni aerodrom Larnaka (LCA), otvoren je 1975. godine u Republici Kipar nakon zatvaranja Nikozije, a slijedio je 1983. godine Međunarodni aerodrom Paphos (PFO).

Najnovije

Zelenski pozvao NATO da preventivno napadne Rusiju

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski smatra da bi NATO trebao onemogućiti Rusiji upotrebu nuklearnog oružja tako što će izvesti "preventivni...