Francuska: Parlament zabranio korištenje mobitela učenicima osnovnih škola

preporučujemo

Francuski parlament je usvojio zakon kojim se zabranjuje korištenje mobitela učenicima osnovnih škola, javlja Anadolu Agency (AA).

Nacionalni parlament je u četvrtak prihvatio nacrt zakona koji je predložila Cathy Racon-Bouzon, zastupnica vladajuće Republike u pokretu (LREM).

Ovim zakonom, koji stupa na snagu u septembru, kada počinje nova školska godina, učenicima osnovnih škola u Francuskoj zabranjuje se da tokom boravka u školi nose i koriste mobitel.

Prema ovom zakonu, nastavnici će moći koristiti mobitele, iako je u prvobitnoj verziji zakona traženo da se zabrana odnosi i na prosvjetne radnike.

Zabrana se ne odnosi na učenike srednjih škola.

Jean-Michel Blanquer, ministar obrazovanja Francuske, krajem 2017. godine je izjavio da je potrebno zabraniti upotrebu mobitela u francuskim školama kako bi se pomoglo učenicima da se bolje skoncentrišu na nastavu.

Prema nekim istraživanjima, više od 90 posto francuske djece stare 12 ili više godina posjeduje mobitel.

Ova inicijativa pokrenula je rasprave i u drugim državama poput Velike Britanije ili Irske koje su počele razmišljati o uvođenju sličnih mjera.

Najnovije

Afera s nabavkom medicinske opreme u RS-u: Maske nabavljane za 0,36 KM, a prodavane za 6,90 KM

Zloupotrebama u vezi s nabavkom medicinske opreme u RS-u, tokom pandemije virusa korona, pričinjena je šteta entitetskom budžetu koja...