Francuska: Parlament zabranio korištenje mobitela učenicima osnovnih škola

Preporučujemo

Francuski parlament je usvojio zakon kojim se zabranjuje korištenje mobitela učenicima osnovnih škola, javlja Anadolu Agency (AA).

Nacionalni parlament je u četvrtak prihvatio nacrt zakona koji je predložila Cathy Racon-Bouzon, zastupnica vladajuće Republike u pokretu (LREM).

- -

Ovim zakonom, koji stupa na snagu u septembru, kada počinje nova školska godina, učenicima osnovnih škola u Francuskoj zabranjuje se da tokom boravka u školi nose i koriste mobitel.

Prema ovom zakonu, nastavnici će moći koristiti mobitele, iako je u prvobitnoj verziji zakona traženo da se zabrana odnosi i na prosvjetne radnike.

Zabrana se ne odnosi na učenike srednjih škola.

Jean-Michel Blanquer, ministar obrazovanja Francuske, krajem 2017. godine je izjavio da je potrebno zabraniti upotrebu mobitela u francuskim školama kako bi se pomoglo učenicima da se bolje skoncentrišu na nastavu.

- -

Prema nekim istraživanjima, više od 90 posto francuske djece stare 12 ili više godina posjeduje mobitel.

Ova inicijativa pokrenula je rasprave i u drugim državama poput Velike Britanije ili Irske koje su počele razmišljati o uvođenju sličnih mjera.

Najnovije

Dodik podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH koji ne priznaje, ali je povukao nakon prozivki

Predsjednik Republike Srpske i najjače političke partije u tom entitetu Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik uputio je Ustavnom sudu...