FUCZ iz jame kod Kladnja uklonio 10 tromblonskih mina i ručnih bombi

Preporučujemo

Nakon što su mještani zaseoka Crijevčići u općini Kladanj obavijestili da nekoliko lokalnih dječaka pokušavaju doći do eksplozivnih sredstava koja su tokom rata 1992-1995. godine odbačena u duboku prirodnu jamu, Federalna uprava civilne zaštite je 10. maja na lice mjesta uputila kombinovani tim koji je uklonio ovu opasnost i spriječio potencijalnu tragediju.

Kombinovani tim sastavljen od tehničara za uklanjanje eksplozivnih sredstava, speleologa i gorskih spasilaca pripremio je lokalitet za realizaciju zadatka, izvršio spuštanje u petnaestak metara duboku jamu te iz nje uklonio odbačena eksplozivna sredstva. Tokom izvršenja zadatka, koji je trajao oko tri sata, iz jame je izvučano deset eksplozivnih sredstava-trenutnih i kumulativnih tromblonskih mina i ručnih bombi.

- -

Ovaj veoma složen i opasan zadatak, koji je bio dodatno otežan izuzetno teškim i neprohodnim terenom, udaljenosti jame od seoskog puta i veoma uskim ulazom u jamu, izvršen je uz strogu primjenu svih sigurnosnih propisa, kao i tehničkih i stručnih smjernica.

Ovim je Federalna uprava civilne zaštite dokazala da je ovladala izvođenjem i najsloženijih zadataka koji mogu biti postavljeni pred nju.

Najnovije

Izdate preporuke poslodavcima: Savjetuje se prekid rada na otvorenom između 12 i 17 sati

Uz toplotni val koji je zahvatio Bosnu i Hercegovinu, bilježi se značajan porast intervencija. Građanima je savjetovano da izbjegavaju aktivnosti...