Gaza: Stotine ljudi na dženazi ubijenog 12-godišnjeg Palestinca

Preporučujemo

Veliki broj Palestinaca prisustvovao je danas dženazi i ukopu 12-godišnjeg Nassera Azmija Musbiha, koji je ubijen tokom demonstracija pod nazivom “Veliki marš za povratak”, održanih u petak u Gazi, javlja Anadolu Agency (AA).

Ispraćaj ovog palestinskog dječaka upriličen je u Han Yunusu u Pojasu Gaze. Među prisutnima je bio i veliki broj dječaka koji su kroz suze ispratili svog prijatelja.

- -

Izraelski vojnici su, upotrebom bojeve municije, u petak na granici s Gazom usmrtili sedam Palestinaca, a ranili 90.

Glasnogovornik Ministarstva zdravstva Palestine Ashraf al-Qidra ranije je saopćio da se među pognulim nalazi i dvoje djece.

Naveo je da su incidenti zabilježeni kada su izraelski vojnici nasrnuli na demonstrante na istočnoj granici Gaze.

Istakao je da su u izraelskim napadima poginuli Muhammed Esref el-Avavide (26), Mohamed Inshani (18), Iyad Khalil al-Shaer (18), Mohamed Nayef al-Houm (14), Mohamed Shahsa (24), Mohamed Walid Moustafa Haniyyah (32) i Nasir Musbih (12).

- -

Ranjeno je 90 Palestinaca, uključujući 35 djece i četiri ženske osobe.

Palestinci od 30. marta na granici Pojasa Gaze i Izraela organiziraju mirne demonstracije pod nazivom “Veliki marš za povratak”.

Izraelski vojnici protiv civila koji zahtijevaju povratak na teritoriju s koje su protjerani i ukidanje blokade uvedene 2006. godine Gazi koriste municiju.

U intervenciji izraelskih vojnika tokom demonstracija od 30. marta ubijeno je više od 180 Palestinaca.

Najnovije

Izdate preporuke poslodavcima: Savjetuje se prekid rada na otvorenom između 12 i 17 sati

Uz toplotni val koji je zahvatio Bosnu i Hercegovinu, bilježi se značajan porast intervencija. Građanima je savjetovano da izbjegavaju aktivnosti...