Gaza: Stotine ljudi na dženazi ubijenog 12-godišnjeg Palestinca

Preporučujemo

Veliki broj Palestinaca prisustvovao je danas dženazi i ukopu 12-godišnjeg Nassera Azmija Musbiha, koji je ubijen tokom demonstracija pod nazivom “Veliki marš za povratak”, održanih u petak u Gazi, javlja Anadolu Agency (AA).

Ispraćaj ovog palestinskog dječaka upriličen je u Han Yunusu u Pojasu Gaze. Među prisutnima je bio i veliki broj dječaka koji su kroz suze ispratili svog prijatelja.

Izraelski vojnici su, upotrebom bojeve municije, u petak na granici s Gazom usmrtili sedam Palestinaca, a ranili 90.

Glasnogovornik Ministarstva zdravstva Palestine Ashraf al-Qidra ranije je saopćio da se među pognulim nalazi i dvoje djece.

Naveo je da su incidenti zabilježeni kada su izraelski vojnici nasrnuli na demonstrante na istočnoj granici Gaze.

Istakao je da su u izraelskim napadima poginuli Muhammed Esref el-Avavide (26), Mohamed Inshani (18), Iyad Khalil al-Shaer (18), Mohamed Nayef al-Houm (14), Mohamed Shahsa (24), Mohamed Walid Moustafa Haniyyah (32) i Nasir Musbih (12).

Ranjeno je 90 Palestinaca, uključujući 35 djece i četiri ženske osobe.

Palestinci od 30. marta na granici Pojasa Gaze i Izraela organiziraju mirne demonstracije pod nazivom “Veliki marš za povratak”.

Izraelski vojnici protiv civila koji zahtijevaju povratak na teritoriju s koje su protjerani i ukidanje blokade uvedene 2006. godine Gazi koriste municiju.

U intervenciji izraelskih vojnika tokom demonstracija od 30. marta ubijeno je više od 180 Palestinaca.

Najnovije

Rudari traže hitan sastanak sa ministrom Nerminom Džindićem

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH zatražio je hitan sastanak sa ministrom Nerminom Džindićem povodom rješavanja aktuelne...